PROPALI PLANOVI

Šta se događalo u Sarajevu 9. januara 1992. godine

Tadašnja odmetnička grupa, s ratnim zločincima Radovanom Karadžićem, Momčilom Krajišnikom i Biljanom Plavšić na čelu, organizirala je tzv. skupštinu u centru Sarajeva

Karadžić, Plavšić na sjednici tzv. skupštine. Arhiv

Piše: M. Aš.

9.1.2022

U Republici Srpskoj danas se obilježava 9.januar dan RS usprkos dvjema odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojima je on proglašen neustavnim, a nakon mišljenja Venecijanske komisije da je “diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.


Svi su na kraju završili u Hagu

Ova se dešavanja posmatraju kao početak rata, odnosno politički momenat koji je započeo i dao osnovu za etničko čišćenje, progone i zločine i agresiju na BiH.

Takozvana skupština srpske republike u Bosni i Hercegovini, koja je prije 30 godina, 9. januara 1992., održana u Sarajevu, jedan je od prvih formalnih poteza tadašnjih republičkih i saveznih jugoslavenskih funkcionera iz reda Srba, a u okviru plana za razbijanje BiH i stvaranja „velike Srbije“.

Tadašnja odmetnička grupa, s ratnim zločincima Radovanom Karadžićem, Momčilom Krajišnikom i Biljanom Plavšić na čelu, organizirala je tzv. skupštinu u Sarajevu, gdje su faktički prisvojili Socijalističku Republiku BiH te je, na bazi također režiranog ranije održanog plebiscita Srba u BiH, ostavili u krnjoj Jugoslaviji, koju su već napustili. Svi su na kraju završili u Hagu te su osuđeni za ratne zločine i genocid.

Na taj datum 1992. godine u Sarajevu donesena je “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine” - na područjima “srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u Bosni i Hercegovini, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a s ciljem da je pripoji Jugoslaviji”, koja se tada raspadala.

Skupština koja je održana 9. januara, tri mjeseca prije nego što se većina građana tadašnje SRBiH izjasnila za nezavisnost, još 8. oktobra 1992. godine proglašena je neustavnom. Kasnije je Ustavni Sud BiH proglasio neustavnim i obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS.

Tačnije, Ustavni sud je 2019. donio novu odluku na novi zakon u RS-u, prema kojem je član zakona o praznicima RS-a, u kojem se navodi da se "na osnovu potvrđene volјe građana Republike Srpske 9. januar utvrđuje kao Dan Republike", neustavan i protivan Međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.


Šta je napisala CIA

Koliko je važna bila ova sjednica u međunarodnim okvirima najbolje pokazuje činjenica da 15. januara 1992. godine američka CIA u izvještaju o dešavanjma u Jugoslaviji, a nakon što je Evropska zajednica priznala nezavisnost Slovenije i Hrvatske, niti jednom riječju ne spominje održavanje srpske skupšt ine.

CIA je tada uglavnom pratila poteze Miloševića, kao alfe i omege za srpske planove u to vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.