IZJAVA ZA AVAZ

Amel Hasanović o peticiji u Teočaku: Nemamo ništa protiv vjerskih praznika ali imamo protiv nacionalističkih pjesama

Peticiju je potpisalo 438 građana Teočaka i online oko 500 građana iz dijaspore

Amel Hasanović: Peticiju je potpisalo 438 građana Teočaka. Avaz

Piše: S. Spahić

13.1.2022

Amel Hasanović, zastupnik u Općinskom vijeću Teočak, jedan je od organizatora potpisivanja peticije za zabranu obilježavanja praznika Bogojavljanja na prostoru jezera Sniježica u Teočaku, zbog nacionalističkih ispada prošle godine.


Ubijani civili

- Peticiju je pokrenula neformalna grupa građana Općine Teočak. Peticiju je potpisalo 438 građana Teočaka i online oko 500 građana  iz dijaspore. Mi kao građani Teočaka nemamo ništa protiv obilježavanja vjerskih praznika – poručio je za portal "Avaza" Amel Hasanović.


Kaže da okupljeni na jezeru Sniježnica dolaze iz Lopara i Ugljevika.

- Prilikom prethodnog obilježavanja vjerskog praznika Bogojavljanja pružena je zastava, trobojka, duga 33 metra i pjevale su se nacionalističke pjesme. Pod tom zastavom su građani Teočaka granatirani i ubijani su civili - rekao je Hasanović.


Ni vrijeme, ni mjesto

Zaključio je time da se plaši ponavljanja provokacija koje su bile i prethodne godine na istom mjestu, ali i prije nekoliko dana u Doboju i Janji, te da stoga ovakvim manifestacijama nije ni vrijeme, a ni mjesto.

Amel Hasanović je imao dvije godine kada mu je ubijen otac i dvojica amidža u Lokanju. Sa grupom Teočana krenuli su na slobodnu teritoriju prema Sapni, ali do nje nisu stigli. Prema ratnim zapisima svi civili su ubijeni na dan kada su zarobljeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.