GLASALI PROTIV

SBB na granici da povuče svoje ministre iz Federalne vlade zbog imenovanja direktora

Kažu, bez njihovih ministara u vladi u pitanje se dovodi i kvorum

Sa jedne od sjednica Vlade FBiH. Arhiv

BHRT

14.1.2022

Hoće li se SBB-ovi ministri povući iz Federalne vlade? To pitanje u javnosti dodatno je došlo u fokus zbog kaznenih prijava nakon imenovanja na direktorske pozicije u tri zatvora, ali i događanja na posljednjoj sjednici Vlade. SBB se ranije pobunio zbog kadroviranja u zeničkom zatvoru. Direktorsku fotelju nisu dobili, a po stranačkom dogovoru sa SDA, itekako su je očekivali, piše BHRT.

Četiri SBB-ova ministra nisu se pojavila na sjednici Vlade održane u srijedu. Odluka je donesena nakon, za njih, spornih imenovanja. Iako to ne potvrđuju, spekuliše se da im je zasmetalo to što je resorni ministar, HDZ-ov Mato Jozić, za direktora zatvora u Zenici predložio svog pomoćnika, za koga su glasali i ministri SDA, iako je po međustranačkom dogovoru to mjesto trebalo da pripadne SBB-u. Iz SBB-a poručuju da su glasali protiv imenovanja direktora zatvora u Zenici, Orašju i Sarajevu jer se radi o ljudima koji su ostvarili uslove za penziju. Kažu, bez njihovih ministara u vladi u pitanje se dovodi i kvorum. Upiru prstom u HDZ.

U toku su konsultacije

Najavljeni su razgovori iduće sedmice predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića da se razjasne međustranački odnosi i problemi koje pravi HDZ na način da ta stranka bira Bošnjake koji su podobni ministrima iz Čovićeve stranke.

Rukovodstvo SDA je jučer održalo sastanak sa svojim ministrima, a tema je upravo bila podjela fotelja. Hoće li SBB dobiti svoje funkcije, nisu precizirali. Kažu, znat će se kroz nekoliko dana.

- U toku su konsultacije unutar SDA oko pitanja koja su prioritetna za rješavanje, za potrebe funkcionisanja Vlade, i naravno u toku su i razgovori sa SBB-om. Bilo koja tvrdnja da nije u skladu sa zakonom, naravno imaju institucije koje treba da to utvrde. I ne treba bježati od toga - ističe glavni sekretar SDA Halid Genjac.

Nakon imenovanja uslijedile su krivične prijave protiv ministra Jozića, premijera i ministara koji su glasali "za". Iz SBB-a poručuju da ih oni nisu slali. U obrazloženju se navodi da su na pozicije imenovana tri penzionera, te da se radi o zloupotrebi službenog položaja i nesavjesnog rada u službi. Ministar Jozić ne bi da daje izjavu. Potvrđuje da su na sjednici Vlade prije dvije sedmice SBB-ovi ministri glasali protiv imenovanja.

Upražnjena ministarska mjesta

- U vezi s eventualnim narednim koracima ministara SBB-a, iste ne bih mogao komentirati, ali mogu reći da su ministri SBB-a veoma konstruktivni u radu Vlade Federacije BiH - ističe se iz ministarstva pravde FBiH.

U telefonskom razgovoru Jozić kaže da pušta nadležne organe da rade svoj posao, te da sa SBB-om ne bi da se prepucava preko medija. Tvrdi i da svi direktori imaju urednu dokumentaciju. Ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kaže da je ovo dodatno uzdrmalo ionako poljuljanu federalnu vlast. Ne može prognozirati šta će se dalje dešavati, ali tvrdi - SDA i HDZ se o kadrovima dogovaraju uprkos svim blokadama.

- Njihov koalicioni dogovor sigurno važi. U zadnjih mjesec dana, ja mislim, 20-ak, 30-ak imenovanja da su išla bez problema, i kada je riječ o imenovanjima ne vidim da im tu nešto ne funkcioniše, štaviše, funkcionišu jako dobro - kaže ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

Federalna vlada već ima upražnjena tri ministarska mjesta, a nema jasne većine ni u Predstavničkom ni u Domu naroda. HDZ BiH već je blokirao neka imenovanja, uključujući i one čiji kadar treba dati SBB uslovljavajući raspisivanje konkursa izmjenama Izbornog zakona, piše BHRT.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.