ZBOG NEMILIH DOGAĐAJA

Sastanak Osmanovića i Petrovića: Bošnjaci u Doboju uznemireni zbog nacionalističkih pjesama

Zatraženo da se hitno razotkriju učesnici sramotne povorke

A. O.

Sa održanog sastanka

Foto: AGENCIJE


U prostorijama Medžlisa Islamske vjerske zajednice u Doboju organizaciji Adila Osmanovića i Obrena Petrovića, zastupnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine održan je radni sastanak.

Tema sastanka bili su nemili događaji u Doboju. 

Osim Osmanovića i Petrovića sastanku su prisustvovali ministar u vladi Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić, načelnici općina Doboj Jug  Mirnes Tukić i Doboj Istok Kemal Bratić, potpredsjednik Vijeća naroda RS Mihnet Mihnet, odbornik u Skupštini grada Doboj Senahid Spahić, predsjednik BzK Preporod Doboj Zijad Bešlagić, glavni imam Ibrahim Halilović, predsjednik Medžlisa Mirsad Husaković, pomoćnik gl. imama Bajro ef. Džafić.

Zastrašeni građani

Nakon sastanka zastupnici Adil Osmanović i Obren Petrović uputili su pismo gradonačelniku Doboja Borisu Jeriniću, MUP-u Republike Srpske, Forumu za bezbjednost grada Doboja i Međureligijskom vijeću Doboja.

- Svjedoci smo nemilih događaja koja su izazvana od grupe nacionalistički nastrojenih osoba sa područja grada Doboja, a sve u danima obilježavanja pravoslavnih vjerskih praznika. Grupa razularenih lica pjevajući nacionalističke, pogrdne i uvredljive pjesme ulicama Doboja poremetila je inače dobru i godinama građenu atmosferu nacionalne tolerancije i zajedničkog života pripadnika svih nacija u Doboju. Dan uoči pravoslavnog Božića, 6. januara, grupa nacionalista organizovana u kolonu automobila sa srpskim zastavam defilovala je ulicama Doboja pjevajući uvredljive pjesme sadržaja "Ne volim te Alija zato što si balija" - rekao je Osmanović.

Dodao je da je ovaj događaj bacio tešku mrlju na dobre međunacionalne odnose u Doboju i značajno uznemirio i zastrašio pripadnike bošnjačkog naroda koji žive u Doboju.

Osudili ispade

Osmanović je dodao da su svi učesnici sastanka osudili nacionalističke ispade i traže od nadležnih službi MUP-a Republike Srpske i Policijske uprave u Doboju da preduzmu hitne mjere na razotkrivanju i procesuiranju učesnika sramotne nacionalističke povorke u Doboju.

- Od gradonačelnika Doboja zahtjevamo da u najkraćem periodu zakaže radni sastanak sa načelnicima općina Doboj Istok, Doboj Jug, Tešanj, Gračanica, Usora sa ciljem sveobuhvatne analize ovog događaja i preduzimanja mjera kako više ne bi imali slične događaje na ovom prostoru koji je poznat po toleranciji i suživotu – rekao je Osmanović.

NA VRH

Podijeli članak na