PRENOSIMO

Zovko: Samostalna RS je najgori mogući scenarij

Primala sam prijetnje u Predsjedništvu kada sam isporučivala ratnog zločinca, kaže hrvatska europarlamentarka

Željana Zovko. Screenshot

Piše: E. Ma.

22.1.2022

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko gostovala je u programu Face televizije gdje je rekla da je Bosna i Hercegovina trebala postati zemlja kandidat, a postala je zemlja slučaj.

- Bolno je slušati optužbe na račun Hrvata i gledati protjerivanje Hrvata iz BiH! I da ostane jedan Hrvat u BiH, Hrvati će biti konstitutivan narod. Ja sam u Evropskom parlamentu da se borim za BiH! BiH se mora osloboditi zavisnosti od međunarodne zajednice. BiH mora što prije ući u EU! Boli me što je BiH zadnja na Zapadnom Balkanu u korištenju fondova - navela je Zovko.

Ukoliko BiH ne napravi važan i bitan korak ka demokratizaciji izbora, nema mogućnosti da nastavi na svom EU putu, navela je ona.

- BiH živi u zabludi govoreći da joj ne trebaju izmjene Izbornog zakona. Niko ne može izaći kao pobjednik iz pregovora. Kao što se napravio kompromis u Mostaru, može se napraviti kompromis i oko izmjena Izbornog zakona! SDA i HDZ su sestrinske stranke. Očekujemo njihov dogovor. Tražimo legitimno predstavljanje - poručila je, između ostalog, Zovko.

Kako je istakla, najgore joj je kada je neko pita voli li Srbe, Bošnjake,...

- Jedina ljubav je prema djeci, sve ostalo je čisti interes! Primala sam prijetnje u Predsjedništvu kada sam isporučivala ratnog zločinca! Samostalna RS je najgori mogući scenarij. BiH se ne može razdvojiti i niko ne može uzeti dio zemlje. BiH niti može biti centralistička, unitarna niti može biti separatistička. Hrvati nisu samo u Mostaru i zapadnoj Hercegovini. Izuzetno je bolno slušati optužbe na račun Hrvata i gledati protjerivanje Hrvata iz BiH. Koliko god da Hrvata ima u BiH, uvijek će ostati temeljac BiH. I da ostane jedan Hrvat u BiH, Hrvati će biti konstitutivan narod - kazala je Zovko.

Navela je da preko milion građana BiH imaju putovnicu Hrvatske i građani su EU.

- Neki od njih rade u institucijama EU. Od Evrope i SAD se očekuje da pronađu rješenje za Izborni zakon. Očekujem da rezultat dobijemo u nedjelju. Sankcije EU ovise o Vijeću. Vijeće donosi konačnu odluku. Jedino ko insistira na sankcijama u EU je Njemačka i niko više. Nisam za sankcije ni zemlji ni ljudima. BiH se ne treba navikavati na to da neće biti članica EU. Niko ne želi probleme u EU. Hrvatska je najveći zagovornik ulaska BiH u EU. Oko Bihaća ima veliki broj Bošnjaka koji imaju hrvatsku putovnicu. Kada se govori o tome zašto Hrvatska brine o građanima u BiH, treba se uzeti u obzir i ova činjenica - kazala je Zovko.

Pogledajte video.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.