REAKCIJA NA BLOG

Milorad Dodik optužio ambasadora Metjua Filda

Poziva na “odgovornost ambasadora Filda za povredu suvereniteta BiH”

Dodik o Fildu. Arhiv

N. Aj. / Srna

24.1.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je za agenciju Srna da je blog britanskog ambasadora u BiH Metjua Filda (Matthew Field) i sadržaj na njemu opasno napuštanje diplomatske prakse i odsustvo poštovanja vanjskog suvereniteta BiH.

Na pitanje da prokomentariše Fildov tekst objavljen na njegovom blogu u kojem je iznio niz optužbi na njegov račun i vodstvo Republike Srpske, Dodik je rekao da ambasador Fild samo potvrđuje njegovu tezu da je “BiH posljednja kolonija Evrope u kojoj strane diplomate vode aktivnosti baš kao da su u svojoj državi”.

- BiH je 26 godina njihov eksperiment i niko od njih nije odgovarao zašto taj eksperiment nije uspio. Sve što čujemo od njih, a ne bi trebalo uopšte da se oglašavaju o unutrašnjim pitanjima BiH, jeste korupcija, i to naravno na srpskoj strani - istakao je Dodik.


Dodik je upitao kako onda nisu stale sve druge zemlje na svijetu ako zemlja može da stane samo zbog korupcije.

- Ili je korupcija samo ovdje, gdje njihov predstavnik prima platu 25.000 eura mjesečno, a porez ne plaća ni u svojoj ni u državi čiji je kolonijalni upravnik - rekao je Dodik.

On je rekao da se slaže sa britanskim ambasadorom da u Bosni i Hercegovini mora doći kraj djelovanju bez posljedica i predložio da se može krenuti naprimjer od ovog bloga i “odgovornosti ambasadora Filda za povredu suvereniteta BiH”.

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild je, podsjećamo, u svom blogu istakao kako je “trenutna kriza u kojoj član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Narodna Skupština Republike Srpske pokušavaju da ponište napredak postignut u zadnjih 26 godina, opasno odvlačenje pažnje od korupcije.” 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.