JASNE PORUKE

Ajhorst: Građani žele da imaju institucije i procese u koje mogu vjerovati

EU i SAD ostaju posvećeni BiH, njenoj jedinstvenosti i suverenitetu, zemlji mira i prosperiteta, kazala je direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove

Angelina Ajhorst. Pixsell

Piše: N. Aj.

26.1.2022

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Ajhorst (Eichhorst) nakon sastanka sa članovima Zajedničkog kolegija oba doma Parlamenta BiH poručila je da joj je drago što je opet u Sarajevu.

EU i SAD ostaju posvećeni BiH, njenoj jedinstvenosti i suverenitetu, zemlji mira i prosperiteta. Zahvaljujem se svim članovima Zajedničkog kolegija Parlamentarne skupštine BiH na korisnoj diskusiji koju smo imali. Također, mislim da je to bio dobar uvod u cijeli ovaj tehnički dio radova koji nam predstoje u narednim danima. Napomenut ću da je Parlamentarna skupština dom demokratije, mjesto gdje se razmatraju ključne teme, ključna pitanja koja tište građane ove zemlje gdje se iznalaze ona rješenja koja su potreba - rekla je Ajhorst.

Dodala je da postojeća politička kriza neprihvatljiva za građane ove zemlje. 


Izmjena Ustava i Izbornog zakona

- Jednako tako, barem bi trebala biti neprihvatljiva i delegatima Parlamentarne skupštine BiH na isti način kako je neprihvatljiva EU i njenim partnerima. Blokade rada Parlamentarne skupštine institucija na nivou BiH jednostavno obustavljaju sve one životno potrebne aktivnosti koje bi se trebale odvijati. Eu i sve naše članice pozivaju na hitnu deblokadu institucija na nivou BiH i puni i bez uvjetni povratak koji će omogućiti puno funkcioniranje ovih institucija. Isto tako vjerujemo da je saglasnost svih političkih subjekata po pitanju izborne i ustavne reforme apsolutno jedno od ključnih pitanja, međutim, do te saglasnosti još nismo došli - istaknula je Ajhorst.

Naglasila je da su oni tu da podrže razgovore koji bi išli u pravcu iznalaženja rješenja i saglasnosti u smislu izmjena Ustava i Izbornog zakona, svih onih diskriminatornih odredbi koje su sadržane u Izbornom zakonu, odredbi koje će unaprijediti integritet ukupnog izbornog procesa uz usklađivanje sa svim standardima, i evropskim i međunarodnim, koji su potrebni i koji, kako je rekla, građani ove zemlje zaslužuju.

Riješiti pitanje diskriminacije

- Povjerenje u izborni proces i sam rad institucija, ozbiljno je narušen zbog određenih kredibilnih navoda o izbornim prevarama. A, naravno, građani žele da imaju institucije i procese u koje mogu vjerovati jednako kao što to i mi sa svoje strane želimo. Time bi se napravio značajan, kredibilan iskorak na evropskom putu, na približavanju ove zemlje EU. Ujedno je to i poruka koju smo prenijeli članovima Zajedničkog kolegija, da se okupe i zajednički rade u ovom pravcu. Govorimo o jednom kredibilnom paketu, paketu koji će, prije svega, riješiti pitanje diskriminacije kroz zakonodavstvo, osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa. Naravno, kao još jedan element govorimo o unapređenju funkcionalnosti institucija. Tražili smo od njih saradnju, kompromise koji će ići u pravcu iznalaženja konačnog rješenja i apsolutno je ključno da svi politički subjekti u FBiH upravo i rade na ovom pitanju. Trenutak je zaista važan i treba ga iskoristiti. Rekla sam i ranije, vrijeme nam ne ide u prilog i ključno je da se na pravi način iskoristimo - zaključila je Ajhorst.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.