AFERA RESPIRATORI

Sud BiH / Fadil Novalić izjavio: Osoba koja je mene zarazila kao i osoba koju sam ja zarazio su preminule od koronavirusa?!

Premijer FBiH nije bio zadovoljan odgovorima vještaka dr.Ismeta Suljevića

Novalić po dolasku u Sud BiH. B. Cerić

Piše: B. C.

28.1.2022

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA), koji do sada uglavnom nije koristio mogućnost unakrsnog ispitivanja svjedoka, danas je u Sudu BiH u nastavku suđenja u vezi sa nabavkom 100 kineskih respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM, bio izuzetno aktivan.

Odbrane su pokušale diskreditirati nalaz anesteziologa dr. Ismeta Suljevića koji je na ranijem pretresu između ostalog kazao da bi duža primjena respiratora ACM 812 A kod srednje teških i teških pacijenata mogla izazvati i smrtni ishod. 



Prebolovao virus

Tako se danas moglo čuti od premijera Novalića da je i sam prebolovao koronavirus, a da su osobe od koje se zarazio i ona kojoj je on prenio, preminule od posljedica koronavirusa?!

Novalić je pitao zna li vještak koliko je pacijenata umrlo na respiratorima firme "Drager" pa kada nije dobio zadovoljavajući odgovor, sam je ustvrdio da je u pitanju 14.000 ljudi.

Na pitanje Novalića, slaže li se vještak s konstatacijom da ne ubija aparat nego bolest, dr. Ismet Suljević je kazao da se ne slaže s tom izjavom i da je pokušao objasniti da su ventilatori generalno potencijalne ubice ukoliko se koriste oni koji nisu adekvatni.

Premijer je naveo da je inžinjer mašinstva i da je učestvovao u konstruiranju prvog bh. respiratora u Gradačcu. Uslijedila su pitanja vezana za respiratore ACM 812 A, na šta je dr. Suljević kazao da su pitanja tehničke prirode i dodao:


Mnoštvo pitanja

- Ako su rekle kolege u Kini da su respiratori ACM 812 A za transport, onda su valjda u pravu, ja sam anesteziolog - kazao je Suljević.

Na kraju je Novalić konstatirao "Zadovoljan sam pitanjima, ali ne i odgovorima".

Mnoštvo pitanja za dr. Suljevića je imala i premijerova braniteljica advokatica Vasvija Vidović koja je konstatirala, a što je vještak potvrdio, da u prilogu svog nalaza nije naveo Upustvo proizvođača za upotrebu respiratora ACM 812 A, a koje je koristio pri izradi nalaza. Dr. Suljević je kazao da je to uputstvo naveo u tekstu nalaza, te da je smatrao da neko u Tužilaštvu ima taj dokument.

Vidović je ukazala na izjavu dr. Suljevića na Al Jazeeri od 28. aprila 2020. godine u kojoj navodi kako "kad ne bih imao druge upotrijebio i ovu mašinu s tim što bi trebalo promatrati pacijenta i imati u vidu koje su performanse ove mašine koja je nabavljena. Mogu sa sigurnošću potvrditi da su precijenjene u onom izvještaju oko plaćanja”.  Snimak je pušten u sudnici, a vještak je odgovorio da bi ga primjenio ukoliko ne bi imao kvalitetniji respirator. 


Kratkotrajni transport pacijenata

Vještak je kasnije odgovarajući na pitanja ponovio kako su respiratori ACM 812 A prevashodno za kratkotrajni transport pacijenata, naveo je da nemaju tubu za intubiranje pacijenta i da se uglavniom koriste u vozilima Hitne pomoći.

Na pitanje advokatice Vidović da li mod SIGH koji posjeduje ovaj ACM 812 A, a koji predstavlja omogućavanje dubokog udaha, govori da je ovaj respirator invazivni, Suljević je kazao da ne može reći da je u pitanju invazivni respirator zbog njegovih performasi i propozicija Svjetske zdravstvene organizacije od 15. aprila 2020. godine. 

Suljević je potvrdio da njemu nije prezentirana upotreba ovih respiratora, navodeći kako je moguće da je u Kliničkom centru gdje radi bila prezentacija na koju nije pozvan. 

Odgovarajući na pitanja advokatice Marsele Bajramović koja zastupa Fahrudina Solaka, Suljević je potvrdio da mu nije dostavljen stav Instituta za mjeriteljstvo, niti plan potreba Zavoda za javno zdravstvo.

Svjedok Mario Glibić je u međuvremenu obolio od koronavirusa, te je njegovo ispitivanje odgođeno do daljnjeg. 

Suđenje se nastavlja 2. februara kada će odbrane Fikreta Hodžića i Jelke Milićević nastaviti s unakrsnim ispitivanjem dr. Suljevića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.