NE ODGOVARA MU DOGOVOR

Kuda vodi Komšićeva politika konfrontiranja SAD i EU

Njegova sva dosadašnja politika odvela je do toga da za ovim razgovorima u Neumu uopšte i ima potrebe

Željko Komšić. Arhiv Avaza

Piše: D. Hadžović

28.1.2022

Gostujući u maju prošle godine na Face TV, predsjednik DF-a Željko Komšić vezano za pregovore o Izbornom zakonu, kazao je kako je Bakiru Izetbegoviću govorio da "izdrži, da ga ne slome".

- Govorio sam Bakiru da izdrži, da ga ne slome, da pusti strance i priču da se Čoviću nešto mora dati, da pusti ambasadore, oni ovdje dođu i odu, a mi živimo s posljedicama tih odluka... SDA je 2015. godine rekla da je HDZ njihov strateški partner. Pustite vi završavanje rata političkim sredstvima - u svom tipičnom nesuvislom stilu obrazlagao je Komšić.


Učinak se može pomnožiti s nulom

Kao što možemo vidjeti, Komšić je tada bio stava da nikakav dogovor ne treba postići. Komšića treba razumjeti. Njegov strah je opravdan. Trenutni način izbora članova Predsjedništva omogućio mu je da 12 godina presjedi u ovoj instituciji i prima basnoslovne plate, a da se pritom njegov učinak može pomnožiti s nulom.

Naravno, ako nema učinka, zato ima štete, jer zahvaljujući njegovim izborima u Predsjedništvo, ne da nije došlo do jačanja građanske ideje i građanskog modela predstavljanja, kojeg su mu puna usta, nego sukobi i tenzije u našoj zemlji su vremenom sve veći i veći, a "hrvatsko pitanje" postalo je "pitanje" upravo zahvaljujući njemu.

Dakako da mu ne odgovara nikakav dogovor i rješenje, jer on političkim tenzijama duguje svoje političko postojanje.

Za razliku od prethodnih pregovora kada nije bio pozivan, Komšić i njegova stranka DF bili su pozvani na pregovore u Neum, ali su odbili da dođu. Dakle, ovaj put je Komšić odbio da Izetbegoviću "pomogne" da "izdrži" i da ga ne "slome". Umjesto toga, Izetbegovića je pustio da bez njegove goleme "patriotske" podrške pregovora s onima koji bi u toj pomjerenoj viziji trebali biti saveznici Čovića, dakle SAD i EU.


Zapaljive izjave

Možda je odbio pregovore, ali je zato, po starom dobrom običaju, nastavio da daje zapaljive izjave, pa je kazao kako aktuelni razgovori u Neumu "doprinose Dodikovim napadima na državnu imovinu". Drugim riječima, SAD i EU čiji su Palmer i Ajhorst izaslanici, pomažu Dodiku da prikriju njegove udare na državu!?

Kuda vodi ova Komšićeva politika konfrontiranja sa SAD i EU, najvažnijim saveznicima BiH, procijenite sami. Njegova sva dosadašnja politika odvela je do toga da za ovim razgovorima u Neumu uopšte i ima potrebe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.