PRENOSIMO

Mario Karamatić: Možemo oživjeti Herceg-Bosnu

Već u ovoj godini možemo napraviti savez hrvatskih općina i gradova u BiH, potom savez županiji, kaže predsjednik HSS-a i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH

Mario Karamatić. Screenshoz

Piše: E. Ma.

12.2.2022

Mario Karamatić, predsjednik Hrvatske seljačke strankei član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH u Podcastu Bura je rekao kako ne vjeruje kako da će doći do promjena Izbornoga zakona BiH i kako je hrvatske političke stranke “turski zulum” utjerao u HNS.

On je rekao kako su Hrvati organizirali HNS zbog svakodnevnog preglasavanja Hrvata, nametanja tzv. građanske države po uzoru na Slobodana Miloševića.

Kao najveći grijeh hrvatskog naroda u BiH je istaknuo izbor dužnosnika koji “sustavno ne rade svoj posao”.


Danas Hrvati mogu doslovno zaustaviti život u BiH

- Već u ovoj godini možemo napraviti savez hrvatskih općina i gradova u BiH, potom savez županija. Nekad davno tako je i nastala Herceg Bosna. Dakle, imamo mi što raditi ako nam se radi. U političkom smislu, danas Hrvati mogu doslovno zaustaviti život u BiH. Neka nam nametnuti i Komšića i novu platformašku Vladu FBiH, mi možemo sve zablokirati. Nema pak razloga čekati nova preglasavanja", izjavio je.- HNS će postojati sve dok se ne riješi pitanje izmjena Izbornog zakona. Nakon toga će se tek poći razgovarati o drugim temama, odnosno o onim stvarima za koje nam nisu krivi Bošnjaci ni nitko drugi - kazao je Karamatić.

Govorio je o tomu zbog čega je bilo kakav model promjena Izbornoga zakona neprihvatljiv bošnjačkoj politici.

Rekao je kako ni u bošnjačkoj javnosti više niko ne negira da je Željko Komšić izabran bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva te da su Hrvati “u okruženju” u političkom smislu i nemaju više gdje ustuknuti.


Jedan narod ima pravo tražiti povratak na početne postavke

- Sukladno međunarodnom pravu, ako je jedna strana grubo prevarena ili oštećena, jedan narod ima pravo tražiti povratak na početne postavke. Te postavke u našem slučaju su Herceg Bosna. Hrvatska može podnijeti takvu apelaciju -  rekao je Karamatić i dodao kako prvi korak u tom smjeru treba biti odluka Hrvatskog sabora o pokretanju takve apelacije.

Istaknuo je kako pregovori o reformi Izbornog zakona još uvijek traje samo zbog tog što se Amerikancima niko još ne usudi reći kako od te reforme doslovno nema ništa.

Izbori će se, rekao je, u svakom slučaju održati, bez obzira na to jesu li ili nisu zakoniti. Naglasio je i kako Hrvati ne trebaju strahovati jer nitko nikad nije uspio poraziti narod

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.