BURNA PRESS-KONFERENCIJA

Mektić: Nisam koristio Sky aplikaciju, zloupotrijebio sam položaj i zaposlio sestrića Slobodana Vaskovića

Nisam htio da mu nađem posao za drugog brata, od tog momenta, kad sam prestao da igram za njega, odjednom sam postao narko-diler i kriminalac

Dragan Mektić: Ako se dokaže suprotno snosiću najgore posljedice. ATV

Piše: E. Ma.

12.2.2022

Dragan Mektić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine i bivši ministar sigurnosti BiH, danas je na konferenciji za medije govorio o najnovijim sigurnosnim događajima, odnosno o aplikacijama Sky i Anam.

- Što se tiče mene lično vrlo sam zadovoljan činjenicom da se uspjela raspakovati Sky aplikacija te time otkrilo koje telefone su imali i koristile osobe iz kriminogenih zona, a pomoću koje su se organizovale kriminalne organizacije i dogovarala izvršenja najtežih krivičnih djela, od organizovanog kriminala, narkokartela, ubistava pa i likvidacije - rekao je Mektić.


Objaviti imena svih osoba iz političkog miljea koji su koristili Sky aplikaciju

Naveo je da su policija i tužilaštvo uz pomoć ovih aplikacija došli do ozbiljnih operativnih saznanja.

- Bilo bi veoma dobro da se objave imena svih osoba iz političkog miljea koji su koristili Sky aplikaciju jer je gotovo sigurno da tu aplikaciju nisu koristili u časne svrhe - dodao je Mektić.

Kako je istakao, dok je bio ministar sigurnosti, njegov savjetnik koristio je Sky aplikaciju i zbog toga završio u pritvoru.

- To je bio Bojan Cvijetić. Riječ je o osobi iz Banja Luke koju sam od ranije poznavao, koja je završila Ekonomski fakultet, a nakon toga je proveo određeno vrijeme na specijalizacijama u Londonu. Prije zapošljavanja izvršene su sve sigurnosne provjere i nisam imao nijedno saznanje da se bilo čim drugim bavi - istakao je Mektić.

Osvrnuo se i na pisanje blogera Slobodana Vaskovića.

- Danima piše neke tekstove u kojima i mene i veći broj osoba proziva kao ključne narko-dilere u BiH. Ja želim da to odlučno demantujem. Ja sam 43 godine proveo u bezbjednosnim sktrukturama, časno i pošteno radeći ovaj posao, i sad da mi neko stavlja takvu etiketu bez ikakvog dokaza i osnovane sumnje za tako nešto. Nijedna policijska niti bilo koja druga agencija nije preduzela niti jednu radnju prema ljudim koje on navodi u svojim tekstovima. Mislim da policija treba vrlo ozbiljno da uzima u obzir ono što pišu istraživački novinari, ali njegovu priču niko ne uzima za ozbiljno. Nije logično da jedan ozbiljan čovjek piše takve insinuacije o ljudima - rekao je Mektić dodajući da mu ne ostaje ništa drugo nego da podnese privatne tužbe za klevetu.


Stekao sam utisak da on na taj način reketira ljude

Mektić kaže da je spreman da snosi najgore posljedice ako se njegovo ime pojavi na listi političara koji su koristili Sky aplikaciju. Mektić je na ovoj press-konferenciji otkrio da je iskoristio svoj utjecaj i pomogao pri zapošljavanju sestrića Slobodana Vaskovića.

- Svjestan da je to jedan oblik korupcije, da sam na neki način zloupotrijebio položaj. Taj momak je radio tri-četiri mjeseca i umro u svojoj kući, ostavivši iza sebe ženu i dijete. Onda me je molio da zaposlim ženu. Nakon dva-tri mjeseca, tražio je da mu nađem posao za drugog brata što nisam htio. Od tog momenta, kad sam prestao da igram za njega, odjednom sam postao narko-diler i kriminalac - kazao je Mektić.

Pozvao je Vaskovića, da ako ima neke dokaze za ono što piše, da ih dostavi Tužilaštvu i da potom institucije preuzmu te slučajeve.

- Stekao sam utisak da on na taj način reketira ljude. Postajao je određen broj ljudi sa kojim je to isto radio i s kojima je on presjekao situaciju, kada su mu dali pare - rekao je Mektić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.