POSJETA REGIONU

Dogovoreno u Minhenu: Analena Berbok uskoro stiže u Bosnu i Hercegovinu

Tačan datum još nije poznat

Analena Berbok. Arhiva

H. J. I.

21.2.2022

Njemačka ministrica vanjskih poslova  Analena Berbok (Annalena Baerbock) narednih dana stiže u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. 

Ova informacija je potvrđena za "Avaz" iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora. Kako navode, ona je najavila posjetu regionu, obavljeni su određeni razgovori, ali je tačan datum njene posjete još uvijek nepoznat. 

Ovo će biti nastavak svojevrsne ofanzivne njemačke diplomatije u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini i regiji koju Njemačka ocjenjuje vrlo ozbiljnom.

- Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća. Napori u pravcu otcjepljenja su neprihvatljivi. Prema mom mišljenju, to znači da bi se sada postojeći režim sankcija trebao primijeniti i protiv gospodina Dodika - izjavila je Berbok poslije susreta šefova diplomatija EU sredinom decembra prošle godine.

Na nedavnom sastanku u Minhenu kojem je prisustvovala i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, se govorilo se, između ostalog, o ulozi Evropske unije te je istaknuta važnost konstruktivnog angažmana Njemačke u našoj regiji. Njemačka ministrica vanjskih poslova je poručila kako će ova država nastavljati podržavati države regije te ponovila da je budućnost zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.