SASTANAK U SARAJEVU

Berbok se sastala sa Šmitom: Razgovarali o izbornom procesu u BiH

Visoki predstavnik je poručio da će OHR i Njemačka raditi zajedničkim snagama na stabilnosti BiH

Berbok i Šmit. OHR

N. H.

5.3.2024

Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) sastala se u Sarajevu s visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt). 

Nakon sastanka Šmit je svoje impresije podijelio putem zvaničnih naloga Ureda visokog predstavnika, poručivši da je bio odličan sastanak.

- Odličan sastanak sa ministricom vanjskih poslova Analenom Berbok. Šmit je izrazio zahvalnost za stalnu podršku Njemačke BiH i radu OHR, te je posebno zahvalio za procjenu ministrice Berbok da je od krucijalnog značaja da se sada usvoji paket mjera za integritet izbornog procesa - navodi se iz OHR-a.

U nastavku je poručio da će OHR i Njemačka raditi zajedničkim snagama na stabilnosti BiH.

- Nastavit ćemo raditi zajedno ka postizanju trajnog mira i stabilnosti u BiH i regiji Zapadnog Balkana. Vladavina prava mora biti u centru svih napora - rekao je visoki predstavnik.

Planirano je da šefica njemačke diplomatije danas obavi sastanke i razgovore s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, a zatim sa članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH i članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.