VOJNI ANALITIČAR

Neven Kazazović za "Avaz" o situaciji u Ukrajini: Sporazum iz Minska je bio svjetlost na kraju tunela, ali ta svjetlost više ne postoji

Incidenata u posljednje vrijeme nije bilo iako je tu vođen žestok rat do prije koju godinu, a sada se kontinuirano ponavljaju, to je vrlo zabrinjavajuće i izgleda kao da neko traži razlog za rat, poručio je

Kazazović: Traži se razlog za rat. Avaz / Agencije

Piše: S. Spahić

22.2.2022

Situacija u Ukrajini se mijenja iz sata u sat. Nakon priznanja Donjecka i Luganjska od strane Rusije je vrlo teško predvijeti šta će se dogoditi.

Za portal "Avaza" situaciju nakon priznanja Donjecka i Luganjska je prokomentarisao vojni analitičar Neven Kazazović.


Nuklearno oružje je veoma bitan pregovarački potencijal

- Iako je priznanje Donjecka i Luganjska jedan svršen čin, koji ne ide u prilog miru, mislim da će diplomatija na kraju dobiti glavnu riječ. Ovo što se sad dogodilo, to uzimanje dio po dio, prvo Krim pa Donbas, znači da će doći do neke vojne intervencije. To je vrlo loš znak. Drugi loš znak je produženi boravak ruskih trupa u Bjelorusiji, a i na Krimu je velika koncentracija ruskih trupa i naoružanja, tako da stvari ne stoje dobro - rekao je.

Nuklearno oružje je veoma bitan pregovarački potencijal, ali Kazazović kaže da do takvog sukoba neće doći, jer u njemu nema ni pobjednika ni gubitnika, odnosno u njemu svi gube.


Vodit će se informatički rat

- Ako dođe do sukoba on će se voditi konvencionalnim naoružanjem, a vodit će se sigurno i informatički rat. Priznanje Donjecka i Luganjska od strane Putina ga dovodi u vrlo čudnu situaciju, a ta čudna situacija se ogleda u tome da je on odbacio sporazum iz Minska prema kojem Donjeck i Luganjsk trebaju imati određenu autonomiju, ali će ostati u sastavu Ukrajine. Taj sporazum je bio neka svjetlost na kraju tunela, ali ta svjetlost više ne postoji - poručio je.

Prokomentarisao je i sve češće incidente u pograničnom području.

- Sve češći su incidenti na granici, a Rusi tvrde i da su Ukrajinci ušli na teritoriju Rusije, što Ukrajina negira. To kao da je priprema za neki veći sukob. Tih incidenata u posljednje vrijeme nije bilo iako je tu vođen žestok rat do prije koju godinu, a sada se kontinuirano ponavljaju. To je vrlo zabrinjavajuće i izgleda kao da neko traži razlog za rat - zaključio je Kazazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.