OPASNE IGRE

Neven Kazazović o Putinovim porukama: NATO u BiH neće dozvoliti sukob

Putinov govor više liči na politički kompromis s nekim ekstremistima ovdje nego što me na neki način plaši, ističe vojnopolitički analitičar

Kazazović: Od Srbije zavisi hoće li biti krize na zapadnom Balkanu. Avaz - Anadolija

Alen Bajramovic

15.12.2023

Poruke predsjednika Rusije Vladimira Putina s godišnje konferencije za novinare pokopale su sve sumnje u čvrste veze režima u Moskvi s onim u Banjoj Luci.

Posebno kada se analizira dio obraćanja u kojem je Putin kazao da se procjene situacije u BiH rukovodstava Rusije i RS potpuno poklapaju i da u rješenjima o budućnosti države treba uzeti u obzir “osjećaje, planove i ambicije” ljudi koji žive na ovim prostorima.

Dodikove ambicije

A planove i ambicije, svako malo, iznosi predsjednik RS Milorad Dodik, najavljujući otcjepljenje.

 - Od Srbije zavisi hoće li biti krize na zapadnom Balkanu, a Dodik je tu mali igrač kojeg koriste da bi mutili vodu - kaže Nevez Kazazović, vojnopolitički analitičar.

Fokusirajući se na Putinove poruke, koje se mogu shvatiti i kao prijetnje, on podsjeća da su zemlje Balkana, od Slovenije do Turske, sve osim BiH, Srbije i Kosova, članice NATO-a.

- Na Kosovu se nalaze snage NATO-a i velika američka vojna baza, pa Kosovo ovdje ne bih ni ubrajao. Jasno je da u vijencu NATO zemalja postoji jedna šupljina. Politički rezon jeste da se u tu šupljinu ubaci strani utjecaj, pa i po cijenu neke krizne situacije, kako bi se taj vijenac oslabio ili čak promijenio. To treba uzeti u obzir - smatra Kazazović.

Svjesni situacije

Ipak, podsjeća da su malo prije Putinovog obraćanja u BiH boravili najviši zvaničnici NATO-a i da se u Savezu intenzivno razgovara o BiH.

- Oni su vrlo svjesni te situacije i neće dozvoliti da u BiH dođe do neželjenih dešavanja, čak i po cijenu da pošalju svoje trupe. Zato taj Putinov govor više liči na politički kompromis s nekim ekstremistima ovdje nego što me na neki način plaši - ističe Kazazović.

Ishod rata u Ukrajini

Ključnim smatra ishod rata u Ukrajini, čija odbrana dolazi u tešku situaciju. Njena podjela bitno bi utjecala na cijelu Evropu, pa i BiH.

- To bi bio početak kraja, gdje bi se Evropa razbijala na razne dijelove, jer bi se prvi put nakon mnogo godina pojavilo podmirivanje „starih računa“ među evropskim zemljama. Toga me strah, a ne Putinovih poruka - kaže Kazazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.