KONKURS NAREDNE SEDMICE

Ko će umjesto Zorana Galića na čelo Granične policije, upražnjena i pozicija zamjenika

Kada je u pitanju pozicija zamjenika , za ovo mjesto također je više zainteresiranih kandidata. Jedan od njih je šef regionalnog ureda SIPA-e Edin Malkić, koji bi mogao imati najveće šanse

Galić, Hofman Perić. Avaz

Piše: M. Aš.

23.2.2022

Sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj bi se trebala  donijeti odluka o raspisivanju konkursa za imenovanje direktora državnih policijskih agencija, trebala bi biti ponovo održana 28.februara.

Sjednica koja je je bila zakazana jučer otkazana je zbog nedostatka kvoruma. Tačnije, od devet članova, tri se nisu pojavila (jedan Hrvat i dva Srbina).


Dva zamjenika

Međutim, s obzirom da mandati direktorima u Graničnoj policiji i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH ističu 4.maja, konkurs će morati biti raspisan u narednim danima.

Mandati istječu Mirsadu Viliću i njegovim zamjenicima Ivici Bošnjaku i Ranku Vukoviću.

Isto važi i za Zorana Galića, direktora Granične policije BiH, i njegovog zamjenika Fahrudina Halača.

Kako smo objavili prethodnih dana, već je počela žestoka bitka za direktorske i zamjeničke pozicije u ovim agencijama.

Među kandidatima koji pretendiraju na Vilićevo mjesto su Vahidin Šahinpašić Šaja, glavni inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ali i Ensad Korman, aktuelni v. d. direktora Federalne uprave policije.

Osim njih dvojice, ozbiljne namjere pokazali su i Mirsad Đelilović, načelnik Druge policijske uprave Sarajevo, Fahrudin Halač, zamjenik direktora Granične policije BiH, Amra Aljić, glavna inspektorica i savjetnica Zorana Galića, ali i Enes Karić, komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e. Svi se uzdaju u podršku političkih struktura.


Slao više prijava

Na ovu poziciju želi i Ibro Bešlija, komandir Specijalne policije FUP-a.

Kada je u pitanju Granična policija, i za ovu poziciju vlada veliko interesovanje. Prema informacijama "Avaza", s obzirom da pripada Hrvatima, jedan od pretendenata je i Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug i glavni inspektor u GP BiH. On se već tri puta kandidirao na ovu poziciju ali nije prošao.

Osim njega, među kandidatima je i Svevlad Hofman, Galićev savjetnik. Na konkurs bi se mogao prijaviti i Vladimir Popović, dugodišnji uposlenik Granične policije.

Kada je u pitanju pozicija zamjenika, za ovo mjesto također je više zainteresiranih i ozbiljnih kandidata. Jedan od njih je šef regionalnog ureda SIPA-e Edin Malkić, koji bi mogao imati navjeće šanse s obzirom na uvjete konkursa i njegovo iskustvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.