MINISTAR ODBRANE BIH

Podžić: Nije nemoguće da je ovo s Ukrajinom uvod u Treći svjetski rat

Biću iskren, mislim da još jedanput, nažalost, EU je pokazala da vrlo teško ili ne može imati zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku, rekao je on

Sifet Podžić. N1

A. O.

23.2.2022

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić kazao je danas da je situacija u Ukrajini očekivana, te da je poprilično zabrinut da ove mjere idu daleko, dotle da "nije nemoguće da je ovo uvod u Treći svjetski rat", prenosi N1.

- Na žalost, imali smo 2008. godine situaciju u Gruziji, pitanje Abhazije, Južne Osetije, pa smo imali 2014. godine Krim. Bilo je za očekivati da će se desiti ovo što se desilo, kada je Putin donio odluku da prizna Donjeck i Lugansk. Biću iskren, mislim da još jedanput, nažalost, EU je pokazala da vrlo teško ili ne može imati zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku - rekao je Podžić.



Izrazio zabrinutost

- Ulaskom ruske vojske u aneksirane republike, republike koje oni nazivaju, ne može se to odgovoriti apelima, saopćenjima, sankcijama itd. Nažalost mi to vojnici znamo, na silu se može samo odgovoriti silom - rekao je on. 

Smatra da će to imati posljedica i po Balkan.

- Poprilično sam zabrinut da ove mjere idu daleko, dotle, volio bih da griješim, nije nemoguće da je ovo uvod u Treći svjetski rat - poručio je Podžić.

Donesena odluka

Podsjetimo, predsjednik Rusije Vladimir Putin u ponedjeljak je donio odluku kojom se priznaje nezavisnost istočnih dijelova Ukrajine - Donjecka i Luganske Narodne Republike. Putin je također naredio vojsci da uđu u ove separatističke dijelove u okviru “mirovne misije”. 

Potez Moskve izazvao je žestoke reakcije zapadnih zemalja, ali i regije. Velika Britanija, Europska unija, SAD, Kanada, Japan i Australija uvode gospodarske sankcije Rusiji zbog priznanja samoproglašenih republika na istoku Ukrajine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.