VRHBOSANSKI NADBISKUP

Tomo Vukšić za "Vatican news": Mir nema alternativu

Potrebni su zakoni kako bi bila uspostavljena vladavina prava, a ne samo stvarna država, istakao je

Tomo Vukšić. Arhiva

H. J. I.

23.2.2022

Vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić izrazio je zabrinutost stanjem u Bosni i Hercegovini, kao i zbog raznih političkih procesa u koji su u toku, čemu su kumovali, kako je rekao, "grijesi propusta" same Evropske unije. 

Upitan dijeli li duboku zabrinutost Evropske unije zbog onoga što se ovih dana događa u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Vukšić je odgovorio: 

- Slažemo se da smo zabrinuti, ne znam da li duboko. Sigurno je to da se zvecka oružjem što bi moglo ugroziti mir i zato postoji razlog za zabrinutost - prenosi IKA.

Vrhbosanski nadbiskup u intervju za Vatican News izrazio je ujedno zabrinutost zbog raznih političkih procesa, čemu su kumovali, kako je rekao, "grijesi propusta" same Evropske unije.

- Prošlo je previše godina bez intervencija u političkom, zakonodavnom smislu, bez reformi. Potrebni su zakoni kako bi bila uspostavljena vladavina prava, a ne samo stvarna država. Lokalni problemi, neriješene stvari su glavni problemi. Izostanak intervencije, napose u posljednjem desetljeću, stvorio je uvjete za secesionizam i unitarizam, dva politička procesa koja izazivaju najveću zabrinutost. Slušamo i o federalizaciji Bosne i Hercegovine u švicarskom smislu, odnosno kantonizaciji. Bio bi to srednji put u reorganizaciji, ali ne znamo kamo će sve to dovesti. Po mom sudu, došlo je do određenih grijeha propusta - kazao je nadbiskup.


Smatra kako međunarodna zajednica može odigrati važnu, snažniju i jasniju ulogu, što se od nje, kako kaže, i očekuje.

- Problem su nepravedni zakoni, puni rupa. To omogućuje manipulacije, prave nepravde. Svjedoci smo i izbornih manipulacija koje su, zapravo, zakonite, jer zakon to dopušta. Od postanka svijeta postoje pravedni i nepravedni zakoni, u BiH ima različitih nepravednih zakona s mnogo rupa. 

Treba ih popraviti, dovesti na razinu koja jamči vladavinu prava, uz poštivanje temeljnih prerogativa svakog pojedinca, kolektivnih prerogativa, prerogativa naroda, vjerskih zajednica - rekao je mons. Vukšić, zaključivši kako mir nema alternativu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.