PRENOSIMO

Čović: Ne bih podržao Dodika kada bi proglasio nezavisnost RS

To bi bilo odudaranje od Ustava Bosne i Hercegovine, istakao je

Dragan Čović je gost Pressinga. N1

H. J. I. / N1

23.2.2022

Lider HDZ-a BiH i predsjednik HNS-a Dragan Čović za N1 je komentirao koalicione i partnerske odnose u Bosni i Hercegovini. Rekao je i to da, ukoliko bi se Dodik odlučio za proglašenje nezavisnosti Republike Srpske, ne bi imao njegovu podršku za to.

Čović je, govoreći u odnosima u BiH, rekao i da je ranije propuštena velika šansa za približavanje zemlje Evropskoj uniji (EU) i NATO savezu. Kad je riječ o partnerstvima u politici, dodao je:

- Partner je meni više Bakir, nego Dodik jer mi intenzivno živimo u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ali pogledajte kako to radimo, da li je to partnerstvo ili koalicija – o tome možemo razgovarati. Osobno mislim da smo propustili veliku šansu za aktiviranje našeg Partnerstva za mir trebali smo dobiti kandidatski status i priključiti se intenzivnije NATO savezu - rekao je Dragan Čović gostujući u emisiji Pressing dodavši da je stabilnost Bosne i Hercegovine prije svega odgovornost unutarnjih struktura, a ne vanjskih faktora. 


ova organizacija vlasti u FBiH ne funkcionira

- Bosna i Hercegovina je prije svega naša odgovornost - rekao je Čović.

Na pitanje šta bi bilo ukoliko Dodik proglasi nezavisnost Republike Srpske i Rusija prizna nezavisnost, kaže kako to Dodik ne može uraditi, te da ga ne bi u tome podržao.

- To bi bilo odudaranje od Ustava Bosne i Hercegovine. Kako ću ga u tome podržati - rekao je naglasivši da imamo okvir Bosne i Hercegovine, i da BiH može biti samo europska.

Prema Čovićevom mišljenju, samo neodgovorna bošnjačka politika može natjerati nekog da razmišlja na način zagovaranja tzv. "Herceg-Bosne". Dodao je kako ova organizacija vlasti u FBiH ne funkcionira.


Čović: Zalažem se za normalnu BiH

- Ako vam kolega, koalicijski partner, s kojim nismo u stanju napraviti Vladu Hercegovačko-neretvanske županije, Vladu Federacije, kaže da imamo previše vlasti i da trošimo previše sredstava, puno više nego nam prema njegovoj procjeni pripada, onda ćemo se organizirati drugačije. Sada imate u Federaciji deset županija, jedanaest vlada i parlamenata. Zašto će nam to sve skupa? Možemo to potpuno drugačije urediti u Federaciji BiH - rekao je. 

Čović je poručio da se zalaže za "normalnu BiH, zemlju tri konstitutivna naroda i svih onih koji žive zajedno s nama ovdje, koji će ustavno biti jednakopravni i koje će predstavljati legitimni predstavnici".

- Zašto u Federaciji ne bismo napravili tri federalne jedinice i sve bismo riješili - kaže Čović dodavši da to ne bi bile etničke federalne jedinice. Na pitanje da li isključuje bosanske Hrvate, odgovara da je i organizaciju stranke napravio tako da je čitava stranačka infrastruktura složena način da ima predstavnike iz svih kantona te regiona, kada je u pitanju Republika Srpska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.