KORIDOR 5C

Potpisan ugovor o izgradnji dionice Nemila - Vranduk vrijedan 65 miliona KM

Dionica Nemila – Vranduk u dužini od 5,67 kilometara veoma je značajna jer će spojiti dvije dionice koje su već u izgradnji, Poprikuše – Nemila na sjeveru, te Vranduk-Ponirak na jugu

Ugovor potpisali v.d. direktora "Autocesta FBiH" Elmedin Voloder i projekt koordinator kompanije HGG "Insaat Anonim Sirketi" Mehmet Ufuk Aksakal. Autoceste FBiH

L. S. / Fena

28.2.2022

U sjedištu Javnog preduzeća "Autoceste FBiH" u Mostaru danas je potpisan ugovor o izgradnji autoputa na koridoru 5C, dionica Nemila - Vranduk.

Ugovor su potpisali v. d. direktora "Autocesta FBiH" Elmedin Voloder kao investitor, i uime izvođača radova projekt koordinator kompanije HGG "Insaat Anonim Sirketi" iz Turske Mehmet Ufuk Aksakal, te federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, u svojstvu svjedoka sa strane "Autocesta FBiH" i Kazim Guntas u svojstvu svjedoka izvođača radova.


Do kraja godine ugovori za radove na još tri dionice

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 64.956.530 eura s PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca, saopćeno je iz "Autocesta FBiH".

Ovo preduzeće je, uz značajan angažman Vlade FBiH i resornog ministarstva, osiguralo sredstva za finansiranje putem Kuvajtskog fonda za Arapski ekonomski razvoj (KFAED).

- Dionica Nemila – Vranduk u dužini od 5,67 kilometara veoma je značajna jer će spojiti dvije dionice koje su već u izgradnji, Poprikuše – Nemila na sjeveru, te dionicu Vranduk-Ponirak na jugu, čijom izgradnjom će biti omogućen promet bez prekida na svim navedenim dionicama.

Prema ugovoru, glavni radovi podrazumijevaju izgradnju autoceste u punom profilu na ukupnoj dužini, potporne i obložne konstrukcije, vijadukt, podvozi ispod autoceste, izmještanje magistralne ceste M-17 u dužini od 3,6 km i regulaciju korita rijeke Bosne u dužini od 3 kilometra - saopćeno je.

Uključujući izgradnju dionice Nemila – Vranduk, trenutno je aktivno osam gradilišta za novih 38 kilometara autoceste na koridoru 5C.

- Po završetku izgradnje dionice Nemila - Vranduk, u saobraćaj će biti pušteno ukupno 23 kilometra autoceste od Poprikuša do Donje Gračanice, gdje je dio autoceste već izgrađen i završen, navode iz Autocesta FBiH.

Do kraja godine očekuje se potpisivanje ugovora za početak radova na još tri dionice prema sjeveru kod Doboja dužine 43 kilometra, ukupne investicijske vrijednosti više od 961 milion maraka. Ova sredstva su već osigurana kod Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, te EU grantove.


S današnjeg potpisivanja ugovora. Autoceste FBiH

Poštivanje predviđene dinamike izgradnje

Ugovor za dionicu Putnikovo brdo – Medakovo dužine 8,5 kilometara bit će potpisan sredinom godine, potpisivanje ugovora za dionicu Medakovo – Ozimice dužine 21,7 kilometara planirano je za treći kvartal tekuće godine, a za dionicu Ozimice – Poprikuše 12,8 kilometara krajem godine.

- S ta tri ugovora kompletan sjeverni dio koridora u Federaciji BiH bit će u izgradnji. Završetak svih dionica na sjeveru do Doboja predviđen je do kraja 2024. i početka 2025. godine i zavisit će od brzine provođenja tenderskih procedura i ugovaranja, te poštivanja predviđene dinamike izgradnje - saopćeno je iz "Autocesta FBiH".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.