IZBJEGLIČKA KRIZA

Ministarstvo sigurnosti BiH: Na raspolaganju kapaciteti u Delijašu i Salakovcu

Do sada nije bilo zabilježenih ulazaka u BiH i zahtjeva za međunarodnu pomoć od strane državljana Ukrajine

Ministarstvo navodi da raspolaže smještajnim kapacitetima. Agencije

A. K.

2.3.2022

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine prati izbjegličku situaciju u Ukrajini, imajući u vidu da je zbog ratnih dejstava značajan broj stanovnika primoran da napusti ovo područje i zatraži sklonište i zaštitu u drugim državama.

- U tu svrhu kontinuirano se razmjenjuju informacije sa nadležnim međunarodnim organizacijama kako bi u slučaju potrebe, u skladu sa zakonskim propisima i raspoloživim kapacitetima, BiH mogla adekvatno da pruži pomoć državljanima Ukrajine koji eventualno zatraže zaštitu u našoj državi - navodi se u saopćenju Ministarstva.



Naveli su da Ministarstvo sigurnosti BiH za ovu namjenu raspolaže smještajnim kapacitetima u Azilantskom centru Delijaš kod Trnova, koji je u potpunosti funkcionalan i opremljen za ovu namjenu. Također, na raspolaganju je i Izbjegličko-prihvatni centar Salakovac koji je u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

- Do sada nije bilo zabilježenih ulazaka u BiH i zahtjeva za međunarodnu pomoć od strane državljana Ukrajine - zaključuje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.