POJAČANE SNAGE U BIH

Vojnici EUFOR-a na ulicama Sarajeva

Raspoređivanja snaga će trajati do 8. marta i vojnici EUFOR-a će biti raspoređeni u ekscesnim područjima u našoj zemlji

E. Ć.

7.3.2022

Vojnici EUFOR-a na ulicama Sarajeva. Vijesti.ba

Pojačane snage EUFOR-a ovih dana su stigle u Bosnu i Hercegovinu, a pojedini vojnici evropske vojne misije danas su bili na ulicama Sarajeva. 

Snage EUFOR-a danima već pristižu u našu zemlju kao pojačana operativna patrola za podršku bh. partnerima. Kamionima su dovezena američka Hamvi vozila, a prošle sedmice u Bosnu i Hercegovinu stiglo je 500 vojnika EUFOR-a.

Iz EUFOR-a su ranije poručili da bi pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u Bosni i Hercegovini te da je raspoređivanje ovih snaga mjera predostrožnosti.

Raspoređivanja snaga će trajati do 8. marta i vojnici EUFOR-a će biti raspoređeni u ekscesnim područjima u BiH.

Osim oklopnih vozila na bh. kopnu, od danas će se moći primijetiti i pojačano prisustvo na nebu Bosne i Hercegovine. Naime, na bh. nebu će vježbati francuski vojni avioni "Rafale". 

Komandant programa ALTEA u BiH prihvatio je ponudu Francuske da izvede trenažne letove. Nosač aviona "Charles-de-Gaulle" trenutno ima operativnu obuku u Sredozemnom moru i od ponedjeljka, 7. marta 2022. godine, njegove letjelice tipa "Rafale" će izvoditi prelete preko Zapadnog Balkana, uključujući BiH, saopćeno je iz EUFOR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.