DANIEL MARKIĆ

Šef hrvatskih obavještajaca o BiH: Imat ćemo tendenciju ovih dana isključivo pričati o ponašanju srpskog lidera i Srba općenito

Tri su naroda prisutna u BiH i za bilo koju vrstu dogovora i budućnost BiH treba dogovor tri naroda, istakao je Markić

Daniel Markić. Screenshot / HRT

E. Ć. / HRT

10.3.2022

Nakon sjednice Odbora direktor SOA-e (Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost) Daniel Markić komentarisao je stanje u Ukrajini, te odgovorio na pitanje HRT-a može li se to reflektirati na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i kompletan Balkan.

- Hrvatska je sigurna. Naravno da to na globalnom planu doživljavamo potpuno novu situaciju. Ne bih rekao da je novi hladni rat, možda čak potencijalno i nešto gore. Ali izravno za Hrvatsku i hrvatske državljane nema prijetnji - rekao je Markić.





Situacija u BiH puno složenija

Na pitanje može li se ta nesigurnost odnosno ovakva situacija preliti na Balkan, Markić je rekao kako je poznato već dugo da svaka situacija koja bi mogla uključiti velike sile, naročito Rusiju mogla imati reperkusije na Balkanu.

- To pomno pratimo. Trenutno, kao što vidimo, Srbija se nalazi na jednoj vrsti raskrsnice i mora sama odlučiti koji će biti njen put u budućnost. To vrijedi i za BiH, s tim da u BiH situacija je puno složenija. 

Imat ćemo svi tendenciju ovih dana, kada pričamo o BiH, isključivo pričati o ponašanju srpskog lidera i Srba općenito. Tri su naroda prisutna u BiH i za bilo koju vrstu dogovora i budućnost BiH treba dogovor tri naroda - istakao je Markić.


Učestali kibernatički napadi

Komentarišući lanjski izvještaj SOA-e u kojem su se dosta spominjali kibernetički napadi, a napadnuta su i hrvatska ministarstva više od deset puta u godinu dana, te je li to sad možda i pojačano Markić je rekao da ti napadi rastu.

- Unazad nekoliko godina kibernetički napadi rastu, što državno sponzorirani, što od strane strane kriminalnih skupina. Hrvatska, ali i SOA, razvijaju strategiju zaštite. 

U posljednje tri godine smo postigli ogroman napredak, razvili smo sistem zaštite državnih institucija u koji se mogu uključiti firme od strateškog značaja za Hrvatsku - rekao je Markić za HRT.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.