SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Zaključci HNS nakon sjednice: Molimo sve u BiH i izvan BiH da ne plaše narod ratom

Glavno vijeće još jednom naglašava potrebu nastavka pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, te pozivamo sve do sada uključene u ove aktivnosti, da u narednim sedmicama nastave pregovore

Sa jedne od ranijih sjednica. Avaz

H. J. I.

11.3.2022

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH) je danas u Mostaru održalo svoju 19. sjednicu.

U nastavku pročitajte zaključke sa sjednice. 

- Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu i ovime se još jednom stavljamo na stranu slobodoljubivog i demokratskog dijela svijeta koji ostaje privržen poštivanju međunarodnog prava i rješavanja problema političkim i diplomatskim putem.


Izmjene Izbornog zakona

- Glavno vijeće još jednom naglašava potrebu nastavka pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, te pozivamo sve do sada uključene u ove aktivnosti, da u narednim sedmicama nastave pregovore i postignu dogovor u skladu s temeljnim načelima Ustava BiH i sukladno presudi Ustavnog suda BiH U-23/14 (predmet Ljubić) i svim presudama Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci i ostalim). U aneksu ovog priopćenja se nalazi sažetak odluke Ustavnog suda BiH U-23/14 kao podsjetnik na to kojim putem treba ići kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda.

Predstavnici HNS-a su predložili rješenja koja u potpunosti implementiraju sve odluke ECHR i omogućuju svim građanima BiH da se kandidiraju za Predsjedništvo i Dom naroda BiH. Stabilizaciju političkih prilika, uzajamno povjerenje i uvažavanje, deblokadu rada institucija kao preduslova za reforme ne može nam donijeti niko izvana. To je do nas, legitimnih predstavnika naroda i građana u BiH. Glavno vijeće pruža punu podršku pregovaračkom timu HNS da nastavi s naporima da se postigne dogovor na navedenim načelima.


- Molimo sve u BiH i izvan BiH da ne plaše narod ratom, a posebice da ne potpiruju nacionalističke strasti. Niko normalan u BiH, a posebice oni koji su rat upoznali izbliza i suočili se s njegovim posljedicama, ne razmišlja o ratu.

- Pozivamo institucije u BiH na svim razinama da shvate ozbiljnost ekonomske i socijalne prijetnje uzrokovane drastičnom promjenom situacije na tržištu, trenutnim i najavljenim budućim poskupljenjima te da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se osigurali egzistencijalni uvjeti svim građanima u BiH.

- Glavno Vijeće je svjesno razmjera demografske erozije, depopulacije i njenih posljedica za današnje i buduće generacije u BiH. Stoga se nastavlja rad na izradi Nacionalne demografske strategije i revitalizacije Hrvata u BiH. Ovom prilikom poseban fokus stavljamo na najkreativniji i najproduktivniji dio populacije, a to su mladi. S uspjehom je u Čapljini održana Konferencija pod nazivom "2022 EU godina mladih – izazovi i prilike u BiH" uz supokroviteljstvo HNS BiH. Na ovoj konferenciji, uz sudjelovanje mladih iz svih sfera života, sudjelovali su i predstavnici struke i znanosti iz svih dijelova BiH i EU. Konferencija se nije ograničila samo na statistiku već su razmatrane i mjere bazirane na iskustvima EU, koje bi trebale pomoći mladima da se ovdje razvijaju u punom osobnom i profesionalnom kapacitetu i da ostaju ovdje živjeti, zaključuje se u saoopećnju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.