VISOKI PREDSTAVNIK EU

Žozep Borelj: Uvjeravam građane BiH da čvrsto stojimo iza mira i stabilnosti

U svom obraćanju pozvao je sve domaće aktere da zajednički rade, bez blokada institucija, da iskoriste sve ekonomske potensicjale, da ojačaju funkcionalnost države kroz boru protiv korupcije i druge mjere

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost politiku Žozep Borel. S. Spahić

Piše: S. Spahić

16.3.2022

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) posjetio je bazu Butmir u Sarajevu. 

U svom obraćanju pozvao je sve domaće aktere da zajednički rade, bez blokada institucija, da iskoriste sve ekonomske potensicjale, da ojačaju funkcionalnost države kroz boru protiv korupcije i druge mjere. 

- U ovom sukobu između vladavine prava i vladavine jačega vidimo jedan dobar podsjetnik očuvanja mira. Nekada da bi očuvali mir morate pokazati i snagu. U ovom sukobu svijet stoji ujedinjen sa 141 zemljom članicom UN-a koja je zahtjevala hitni prestanak ruske agresije - rekao je Borelj.


Važnost mira i sigurnosti

- U ovom ključnom trenutnku izuzetno je važno prisustvo EUFOR-a na terenu u osiguranju sigurnosti. Upravo zbog toga smo udvostručili naše prisustvo. Osnažili smo dodatno naše prisustvo i u ovom trenutku uvjeravam građane BiH da je naše čvrsto opredjeljenje očuvanje stabilnosti BiH - rekao je Borelj.

Ističe da je važnost mira i sigurnosti nesporna i svako od nas ima ulogu u njihovom očuvanju. 

- Prije 30 godina situacija je ovdje bila mnogo gora. Mi smo od svojih predaka naslijedili prošlost sa njenim dobrim i lošim stranama. Naša je uloga da podržimo žrtve i kaznimo počinioce. Vaša uloga u svemu tome je nezamjenjljiva.

Pozivam sve današnje političke aktere da zajednički rade, da ne blokiraju institucije, da udruže snage i iskoriste ekonomske potencijale, da se bore protiv korupcije.


Zajedničko djelovanje u okviru institucija

- I zato u ovom svečanom trenutku skoro 30 godina nakon početka opsade Sarajeva u prisustvu vas pripadnika operacije "Althea" pozivam izabrane državne dužnosnika i parlamentarce da zajednički rade na iznalaženju rješenja i zajedničko djelovanje u okviru institucija - rekao je Borrell.

U posjeti našoj zemlji je u društvu Borelja je i Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove.

Podsjećamo, dočekao ga je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler), a prisutni su i ambasador SAD u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy), ministar finansija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove u Evropi Angelina Ajhorst (Angelina Eichhorst)...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.