AKCIZE NA GORIVO

Anketa / Građani ogorčeni: Naši delegati imaju plaćeno gorivo, ako se jedan vozi tri auta idu za njim

Sigurno je da je ovo jedan od najilustrativnijih primjera odnosa prema problemima građana od strane onih koje poskupljenja ne pogađaju previše

Dom naroda PS BiH: Bez sluha za probleme građana. Arhiv

Piše: N. Ćorović

17.3.2022

Dan nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbio čak i da razgovara o ukidanju akciza na gorivo, a kamoli da ih privremeno ukine, građani kao da još uvijek pokušavaju shvatiti motive političara. Danima najavljivana i od strane stručnjaka podržana odluka tokom jučerašnje sjednice nije imala entitetsku većinu. Ne treba posebno objašnjavati koliko bi smanjenje cijena goriva ublažilo drastičan udar na životni standard, posebno najsiromašnijih. 

Sigurno je da je ovo jedan od najilustrativnijih primjera odnosa prema problemima građana od strane onih koje poskupljenja ne pogađaju previše. Evo kako su na ishod sjednice reagirali građani Sarajeva   

Tri čovjeka na šalteru

- Nemam šta puno reći, takav je dogovor između njih trojice. Nemaju cilj, kako prođe neka prođe. Ovdje se plasira jedna priča a druga se uradi. Trenutna situacija u svijetu dodatno otežava, s tim da to ne ide samo njima i korist. Oni igraju protiv naroda i vazda su igrali. Za našu državu je najpametnije da jedan stranac odlučuje o svemu, da se ukinu „tri čovjeka na šalteru“, neka se svede sve na jednog koji će raditi i to je to – kazao nam je Alem Koso.

Koso: Igraju protiv naroda. N. Ćorović

- Od takve situacije i nije se puno više moglo očekivati. Našu vlast očigledno ne interesuje kako će se običan svijet snalaziti. Lahko je njima, imaju plaćeno gorivo, ako se jedan vozi idu tri auta za njim. Oni su osigurani, a narod ispašta. Našli su milion zakonskih uporišta zašto to ne treba i kako će budžeti izdržati, možda trenutna situacija u svijetu poboljšava položaj naših moćnika jer im odgovara ovo stanje – kazao je Vlado Kerleta.

Kerleta: Oni imaju plaćeno gorivo. N. Ćorović

Konkretnije stvari

- Nadam se da naše vlasti mogu dosta konkretnije stvari poduzeti. Valjda im je u cilju to kako bi nam svima jednog dana bilo bolje. Ovako sve ide u nedogled – ističe Admir Huskić.


Huskić: Sve ide u nedogled. N. Ćorović

- Ako je odluka takva da Dom naroda BiH nije ukinuo akcize na gorivo, šta mi obični građani da kažemo. Smatram da je sve izmaklo kontoli, tako da nam ne trebaju dodatni problemi i dodatna povećanja pa čak ni akcize na gorivo. Ova ratna situacija mnogo utiče na kompletne situacije u svim državama – kaže Nenad Marilović.

Marilović: Sve izmaklo kontroli. N. Ćorović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.