POTPREDSJEDNIK SBB-A

Čavka poručio: Dajte 284 miliona KM odmah!

Kazali su da su skupili milijardu maraka više na osnovu akciza i poreza prošle godine. Ništa nisu dali građanima, poručio je Čavka

Admir Čavka. SBB

E. Ć.

18.3.2022

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da je prikupljeno 284 miliona maraka i dodaju da je to više od budžetom planiranih sredstava. Te pare treba odmah dati socijalno ugroženim kategorijama i penzionerima.

Ovo je danas rekao potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka. On smatra da su na snazi populističke i ekonomski neutemeljene predstave koje se pripremaju u određenim strankama.

- Dajte ljudima te novce odmah. Kazali su da su skupili milijardu maraka više na osnovu akciza i poreza prošle godine. Ništa nisu dali građanima. Tražim hitno objašnjenje o tome gdje su nestali ti novci – kazao je Čavka.

U BiH je na sceni, dodaje on, ogroman priliv sredstava na osnovu poreza i carina, a to, kaže Čavka, nije zasluga politike, već posljedica ranijih poskupljenja. Na veću osnovicu proizvoda, veći su i porezi.

- Iz tih sredstava potrebno je pomoći penzionere. Osam stotina hiljada ljudi nam je na ivici gladi. Oni moraju biti oslobođeni plaćanja svih komunalnih usluga - struje, vode, grijanja. Ti iznosi su 20 do 30 posto kućnih budžeta porodica sa najnižim penzijama i platama i to su njima ogromni iznosi. Kad plate račune, oni ne mogu da plate hranu i lijekove – rekao je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.