U ISLAMABADU

Ministrica Turković sastala se s premijerom Pakistana

Ona danas učestvuje na 48. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje

Bisera Turković u Islamabadu na sjednici Vijeća. FACEBOOK

Piše: A. O.

22.3.2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković jučer se u Islamabadu sastala sa premijerom Islamske Republike Pakistan Imranom Kanom (Khanom).

Turković danas učestvuje na 48. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC), koja se održava u Islamabadu.

Ovogodišnje zasjedanje OIC-a se održava na temu „Izgradnja partnerstva za jedinstvo, pravdu i razvoj“, a tokom sjednice će biti razmatrana važna pitanja u mnogim zemljama članicama OIC-a. Ministrica Turković će tokom dvodnevnog zasjedanja brojne ministre i članove delegacija upoznati sa trenutnom situacijom u Bosni i Hercegovini.

OIC je druga najveća međunarodna organizacija nakon Ujedinjenih nacija (UN), koja broji 57 zemalja članica. Bosna i Hercegovina od 1994. godine ima status države posmatrača u OIC-u.

Sa održanog sastanka. FACEBOOK

Ministrica Turković je jučer održala sastanak sa premijerom Islamske Republike Pakistan Imranom Khanom, a tokom dvodnevnog zasjedanja Vijeća ministara OIC-a bit će upriličeni i drugi susreti i sastanci.

Tokom jučerašnjeg sastanka razgovarano je o bilateralnim odnosima između dvije prijateljske države. Ministrica Turković se zahvalila sa svu pomoć koju je Pakistan pružio našoj zemlji u proteklim decenijama. Premijer Kan je izrazio zainteresovanost za trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Turković je upoznala premijera sa političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, te posljednjim procesima koji prijete da ugroze mir i stabilnost u našoj zemlji, ali i regiji.

Premijer je ponovio predanost Pakistana suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, što je ključno za mir i stabilnost u regiji. Također, razgovarano je i o predstojećoj 48. sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC), koja se se održati sutra u Islamabadu, a na kojoj će učestvovati i ministrica Turković.

OIC je druga najveća međunarodna organizacija nakon Ujedinjenih nacija (UN), koja broji 57 zemalja članica. Bosna i Hercegovina od 1994. godine ima status države posmatrača u OIC-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.