ENERGETSKI SAMIT 2022.

Ministar Džindić: Pripremili smo set novih reformskih zakona

To su ključni zakoni nakon čega će Federacija u potpunosti ispuniti sve zahtjeve Evropske energetske zajednice i EU, istakao je

Piše: H. J. I.

23.3.2022

Nermin Džindić. Fena

Danas je počeo "Energetski samit 2022.", koji se održava do 25. marta u Neumu. Na otvaranju samita, prisutnima se obratio i federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić (SBB). 

- Mi smo za ovaj samit u Neumu pripremili set novih reformskih zakona, među kojima ću napomenuti nekoliko koji su možda i najznačajniji i najbitniji. To je Zakon o energiji, Zakon o električnoj energiji, Zako o energetskoj efikasnosti, Zakon o južnoj interkonekciji, zatim federalni Zakon o gasu.

To su ključni zakoni nakon čega će Federacija u potpunosti ispuniti sve zahtjeve Evropske energetske zajednice i EU, i transponovat ćemo sve evrposke direktive u naše zakonodavstvo.


Čekali smo dakle ovaj događaj danas u Neumu, da izvršimo promociju seta zakona i mi smo na početku usvajanja u Vladi FBiH. Dogovor je da svake naredne sjednice Vlade usvajamo po jedan zakon i da ćemo nakon sjednica Vlade imati javnu promociju zajedno sa našim partnerima na pres konferencijama, gdje ćemo upoznati o pojedinostima i značaju usvajanja takvih zakona za Federaciju BiH, a svakako i za BiH.

Određenih problema imamo na usvajanju državnog zakona vezano za električnu energiju i za gas. Bilo je različitih modela i različitih pristupa. Napravljena je još jedna dodatn analiza od strane USAID-ovog tima zajedno sa ministarstvom. Određene manjkavosti prijedloga koji je bio u rpoceduri u detektovani. Mi se nadamo da ćemo zajedno sa kolegama iz entiteta Republika Srpska i a državnog nivoa smoći snage i razumijevanja da dođemo do finalnog drafta Zakona o električnoj energiji i gasu, koji je svakako prijeko potreban, i zbog nas i zbog dobrog puta BiH ka EU - zaključio je ministar Džindić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.