DOSTA JE PRIMITIVIZMA

Branislav Borenović za "Avaz": Gdje je Dodiku granica

Ovo je jedan primitivan potez od čovjeka za kojeg smo mislili da nas više ne može iznenaditi

Borenović: Tužilaštvo BiH pokazuje znakove života. Pixsell

Piše: A. Bajramović

24.3.2022

Sramotna gestikulacija Milorada Dodika novinarima ispred zgrade Tužilaštva BiH predstavlja vrhunac primitivizma, kaže za „Avaz“ predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović. Dodaje kako je to čin potpunog odsustva osjećaja za normalno.


Čisti bezobrazluk

Smatra da ljudi koji su izabrani od naroda i predstavljaju ovu zemlju moraju voditi računa o svojim potezima.

- Ovo je jedan primitivan potez od čovjeka za kojeg smo mislili da nas više ne može iznenaditi. Ne znam gdje je granica tog bezobrazluka, bahatosti i „dno dna“ ponašanja - kaže Borenović.

 Dodaje da ništa nije niti može skrenuti pažnju s činjenice da je protiv Dodika pokrenuta istraga i da ništa neće zaustaviti dolazak do istine i pravde.

- Imam osjećaj da, nakon dužeg vremena, Tužilaštvo BiH pokazuje znakove života i da se prema svima koji su odgovorni jednako odnosi. Sve što mi očekujemo jeste da pravosuđe bude jednako pravedno prema svakom čovjeku u ovoj zemlji, bez obzira na njegovu političku i statusnu pripadnost. Zato je važno da se ovaj slučaj dovede do kraja - ističe Borenović.


Branislav Borenović. Arhiv

Nema sreće za BiH, smatra on, ako pravosuđe, kao najvažniji stub države, ne proradi.

- To su neminovne stvari koje se, prije ili kasnije, moraju desiti. Krajnje je vrijeme da u ovom periodu tranzicije ključnu ulogu ima pravosuđe. Zato pozivam tužilaštva i sudove da otvore sve predmete na kojima se sakupljala prašina svih ovih godina - dodaje Borenović.


Stara pravila

Komentirajući ukupnu situaciju u državi, pa i neuspjeh pregovora o Izbornom zakonu, on podsjeća da vlast na svim nivoima čine SNSD, SDA i HDZ i da su oni najodgovorniji što je stanje u BiH ovakvo.

- Njima odgovara da ne dođe do usvajanja paketa integriteta i da se izbori održavaju prema starim pravilima koja im omogućavaju manipulacije, krađe i prevare, što je dokazano toliko puta - kaže Borenović.

Nema sluha za probleme građana

SNSD, SDA i HDZ zanimaju samo njihove lične privilegije, kaže Borenović.

- Ne mogu da vjerujem da kod vladajuće oligarhije nije bilo političkog sluha da po strani ostave teške političke teme, njihove vješto izmišljene sukobe i da se u ovako složenim, ekstremnim ekonomskim odnosima pozabave mjerama kako pomoći građanima da prevaziđu enormna poskupljenja svih proizvoda - pojašnjava Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.