MOSTAR

SDP HNK o požarima: Ne vrijedi čekati Vladu FBiH, pokrećemo inicijativu da HNK nabavi kanader ili helikopter

Vlada Federacije BiH na čelu s Fadilom Novalićem neće, ne zna i ne može riješiti ništa u vezi bilo kakve nabavke letjelica za gašenje požara

Ismet Lulić, predsjednik SDP HNK. FACEBOOK

S. S.

25.3.2022

Iz SDP-a BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona su poručili da smo i ove godine potpuno nespremni dočekali novu sezonu požara.

Nakon prošlogodišnjeg haotičnog stanja na požarištima širom Hercegovine, a pogotovo u Jablanici, slušali smo razna obećanja kantonalnih i federalnih vlasti da će se učiniti jasni koraci u rješavanju ovog velikog problema. Obećavali su, odnosno ponovo lagali, o raznim nabavkama kanadera, helikoptera i air tractora usput prebacujući lopticu odgovornosti jedni na druge kao da se ne radi o istoj vladajućoj koaliciji na oba nivoa vlasti - stoji u saopćenju SDP-a HNK.


Ne treba čekati na Vladu FBiH

Podsjećaju da u Hercegovini ponovo postoje kritične situacije, gdje se samo na području HNK zabilježi i po 50 požara dnevno.

- Zadnjih dana posebno teška situacija je zabilježena u Jablanici, Prozoru i Konjicu, a mi zbog nemara i neodgovornosti vlasti ponovo nemamo čime gasiti plamene buktinje. Ako je sada ovakvo stanje, možemo samo zamisliti kakvo će stanje biti u idućem vremenskom periodu. Zbog toga, ovim putem pozivamo Vladu HNK da se više ne osvrće na obećanja njihovih stranačkih kolega s federalnog nivoa jer je potpuno jasno da takva nesposobna Vlada Federacije BiH na čelu s Fadilom Novalićem neće, ne zna i ne može riješiti ništa u vezi bilo kakve nabavke letjelica za gašenje požara - navode iz SDP-a.

Kanader, helikopter ili air tractor

Stoga SDP poziva Vladu HNK da odmah krene u procedure realizacije incijative koja postoji od ranije, a to je samostalna nabavka kanadera, helikoptera ili air tractora u saradnji s općinama u tom kantonu, te poručuju da se ovakav postupak treba pokrenuti odmah, hitno i bez odlaganja.

- Ukoliko se ovakav postupak ne pokrene do iduće sjednice Skupštine HNK, Klub SDP BiH će zahtjevom u skupštinskoj proceduri zatražiti da skupštinski zastupnici obavežu Vladu HNK da se odmah krene u realizaciju ovog projekta. Zaštita ljudi, imovine i prirodnih resursa za nas nema cijenu - zaključili su saopćenju SDP-a HNK.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.