ZBOG POLITIČKE KRIZE

Europarlamentarci pitali Borelja: Zašto ste odustali od vlastitih smjernica za sankcije

Slaže li se visoki predstavnik da je ova devijacija loš presedan i ohrabrenje za lokalne rukovodioce u BiH, posebno u svjetlu trenutne političke krize u državi

Europarlamentari pisali Žozepu Borelju. Agencije

N. Aj.

25.3.2022

Grupa europarlamentaraca uputila je pitanja visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozepu Borelju (Josep Borell) koji se odnose na produženje i amandmane na okvir za sankcije za Bosnu i Hercegovinu uz naglašavanje odustajanja od prethodnih vlastitih smjernica za sankcije.

- Da li se visoki predstavnik/potpredsjednica slažu da je ovo odstupanje loš presedan i poticaj za lokalne sagovornike u BiH, posebno u svjetlu trenutne političke krize u zemlji, te da li visoki predstavnik/potpredsjednica i/ili EEAS aktivno savjetuju da Države članice zadrže većinsko glasanje kao osnovu za odluku o dodavanju osoba u Aneks?

U svjetlu izjave Evropske službe za vanjske poslove od 10. februara, u kojoj je zaključeno neprihvatljivo narušavanje ustavnog i pravnog poretka u BiH, da li visoki predstavnik planira predložiti uvođenje restriktivnih mjera protiv odgovornih za kreiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća po novom pravilniku (u entitetu RS op.a)? Ako ne, zašto, i po kojim kriterijumima - upitali su.


Posljednje pitanje se odnosi da li je Vijeće tražilo mišljenje pravnih službi o odsupanju od postojećeg vodiča za sankcije i može li se to mišljenje podijeliti sa Parlamentom (EU).

Ovo pismo potpisali su: Tineke Strik, Dietmar Koster, Klemen Grošelj, Hilde Vautmans, Nathalie Loiseau, Romeo Franz, Delara Burkhardt, Thomas Waitz, Attila Ara-Kovacs, Thijs Reuten i Viola Von Cramon-Taubadel.

Na svom Twitteru Tineke Strik, nizozemska europarlamentarka, je napisala:

- Nažalost, Vijeće je prošle sedmice nasjelo na Orbanov pritisak, čime je de facto onemogućeno uvođenje sankcija protiv aktera koji ugrožavaju sigurnost Bosne i Hercegovine, čime se odstupilo od vlastitih smjernica. Pitamo Žozepa Borelja za objašnjenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.