ZAHVALIO SE NA POMOĆI

Zvizdić se sastao sa predsjednikom Slovenije

Razgovarali su i o agresiji na Ukrajinu i saglasili se da situacija u Ukrajini otvara potrebu za što bržim uključivanjem BiH u NATO i dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU

Borut Pahor i Denis Zvizdić. PRESS SLUŽBA

A. O.

28.3.2022

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, koji na Brdu kod Kranja učestvuje u radu Konferencije predsjednika parlamenata zemalja Evropske unije (EU) i država iz najbližeg susjedstva EU, razgovarao je danas sa predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom i zahvalio se na pomoći koju je Slovenija uputila Bosni i Hercegovini za vrijeme pandemije koronavirusa.

Zvizdić je predsjednika Pahora upoznao s aktuelnom situacijom u BiH, o blokadi rada institucija, kao i o rušenju svih reformskih zakona koji su uvjet za kredibililno članstvo u EU.


Očekuje podršku

Razgovarali su i o agresiji na Ukrajinu i saglasili se da situacija u Ukrajini otvara potrebu za što bržim uključivanjem BiH u NATO i dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, što više ne treba biti tehnička, već politička odluka. 

Zvizdić je rekao da BiH očekuje podršku Republike Slovenije u ispunjenju ova dva cilja i pozvao Sloveniju da pomogne u našim pozivima za povećanje trupa EUFOR-a u BiH. 



Sa Konferencije predsjednika parlamenata zemalja Evropske unije. PRESS SLUŽBA

Izrazili zadovoljstvo

- Sadašnja brojka od 1.100 vojnika nije dovoljna, a jasno je da mir u BiH znači i stabilnost i sigurnost za cjelokupni region. Slovenija učestvuje sa svojim trupama u Eufor Althea misiji i na tome smo vam jako zahvalni - rekao je Zvizdić tokom sastanka.

Predsjedavajući Zvizdić i predsjednik Pahor izrazili su zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima između dvije zemlje i složili se da EU treba obratiti posebnu pažnju na BiH i ubrzati put naše zemlje u EU kako bi se sačuvao mir i stabilnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.