PREDSTAVNIČKI DOM PFBIH

Čengić: Bolnica Konjic imala 7 operacija u 5 godina, a napravili 20 posto ukupnog duga, to mogu samo genijalci

Čengić je rekao da bi ga bila sramota pogledati u oči uposlenicima Opće bolnice "Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš", koji se, kako kaže, kažnjavaju zato što rade svoj posao i ne prave dugove

Irfan Čengić. SCREENSHOT

Piše: S. Spahić

29.3.2022

U toku je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, gdje se raspravlja o Zakonu o finansijskoj konsolidaciji i restruktuiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH.

U sklopu ovog Zakona se raspravlja o raspodjeli sredstava zdravstvenim ustanovama čiji su osnivači FBiH i kantoni.

Ova raspodjela sredstava je već mjesecima na meti kritika zbog nejasnih kriterija.

Na sjednici se obratio zastupnik SDP-a Irfan Čengić.


Nikakvi kriteriji

- Podržao sam hitni postupak, jer nastaju nesagledive posljedice zato što se ne uplaćuju doprinosi za zdravstvo i jer su zdravstvene usluge na lošem nivou. Djelimični krivac je i Vlada FBiH, jer ne uplaćuje sredstva u fond solidarnosti i to ne samo ova Vlada, nego i prethodne. Kroz pojašnjenje kriterija od strane Vlade FBiH se pokazalo da ne postoje nikakvi kriteriji. Amandmanima tražimo da se sredstva dijele na osnovu pet kriterija: broju usluga, broju pacijenata, poreskog duga, komunalnog duga i dobavljača - poručio je Čengić.

Ključni amandman SDP-a, prema riječima Irfana Čengića, je zabrana daljeg imenovanja direktora koji su napravili poreske dugove kroz posebne uslove za konkurs.

Dvije bolnice napravile 60 posto duga

- Deset miliona se dijeli "onako". Stoji u tabeli da se daje na osnovu duga plus jedan milion gratis. Pa nije ovo pijaca da se daje "gratis". Bolnica Konjic ima sedam operacija u pet godina, to jest 0,03 posto, imaju 3 posto u ukupnom broju kreveta i napravili su 20 posto ukupnog duga svih zdravstvenih ustanova. I na to naprave dug od 5 miliona. To samo može genijalac napravit. Postavlja se pitanje jel ovo treba biti bolnica ili dom zdravlja. Dvije bolnice u HNK su napravile 60 posto duga općih bolnica - kazao je Čengić.

Čengić je rekao da neće moći bez amandmana podržati ovaj zakon, te je dodao da bi ga bila sramota pogledati u oči uposlenicima Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", koji se, kako kaže, kažnjavaju zato što rade svoj posao i ne prave dugove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.