REAGIRANJE

Državna zastupnica Edita Đapo: SBB apsolutno podržava opstanak i rad BHRT-a, ni po koju cijenu nećemo dozvoliti njegovo gašenje

Javni servis nije ništa drugo do pravo svakog građanina da bude objektivno informiran, istakla je

Pres centar SBB-a

31.3.2022

Edita Đapo. SBB

Zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edita Đapo razočarana je činjenicom da je jučer zakazana hitna sjednica na kojoj se trebalo tražiti rješenje za sve probleme koji postoje u Javnom radiotelevizijskom servisu BiH, danas otkazana, jer nije bilo kvoruma za rad.

– Upravo putem BHRT-a, koji sjednice Parlamenta BiH prenosi direktno, javnost je upoznata da na sjednici nije bilo kvoruma. Javni servis nije ništa drugo do pravo svakog građanina da bude objektivno informiran. Od završetka ratnih razaranja u BiH ukazivano je na važnost javnog servisa, a još uvijek je to jedan od ključnih prioriteta u BiH. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 2005. godine donio je Zakon o JRT sistemu u BiH, ali nažalost taj Zakon se ne sprovodi. Danas je bila prilika da u Parlementu raspravljamo o tome i ponudimo određena rješenja – kazala je Đapo.


Snage na političkoj sceni u BiH

Nema sumnje, navodi zastupnica SBB-a, da na političkoj sceni u BiH postoje snage koje su radile i još uvijek rade na razvlašćivanju, rastakanju i ukidanju svega što jednu normalnu evropsku zemlju čini državom.

– Tako i u ovom slučaju, postoje produženi prsti ovih politika i na medijskoj sceni, odnosno njihovi interesi da ukinu ili ugase BHRT kao Javni radiotelevizijski servis države Bosne i Hercegovine. BHRT duguje Poreznoj upravi Federacije BiH 19 miliona maraka, a dugovanja entitetskih televizija prema BHRT-u, u okviru Javnog RTV sistema, po osnovu prikupljenih taksi iznose 53 miliona KM za pet godina. Kako smo obaviješteni, najveći dio tog duga napravila je Radiotelevizija RS – rekla je Đapo.

U informaciji Upravnog odbora BHRT postoje drastične razlike i poremećaji u raspodjeli takse koja se, prema Zakonu o Javnom RTV sistemu BiH, raspodjeljuje tako da BHRT-u pripada 50 posto, a entitetskim emiterima po 25 posto.


BHRT je preživio mnogobrojne napade

– Vidimo da entitetski emiteri uzimaju i zadržavaju dio novca od taksi koji im ne pripada. To je prevara građana. Uglavnom, da se poštuje Zakon, i da se raspodjela sredstava vrši na zakonom predviđen način, BHRT sigurno ne bi imao dugovanja i poslovao bi pozitivno i stabilno. SBB apsolutno podržava opstanak i rad BHRT-a. Mislimo da je krajnje vrijeme da se počne poštivati Zakon i da se preko leđa Javnog RTV servisa BiH ne igraju političke igre i ne vrše pritisci, prije svega vladajućih stranaka – naglasila je zastupnica Đapo.

Ni po koju cijenu, naglasila je ona, nećemo dozvoliti gašenje BHRT-a, jer, kako reče redatelj Dino Mustafić, crni ekran s ove televizije ne smije biti nikada pušten, jer bi on označio i crne dane za državu BiH

– BHRT je preživio mnogobrojne napade, a preživjet će i ovaj. Učinit ćemo sve da imamo jak i moderan Javni radiotelevizijski servis koji je u skladu s preporukama Vijeća Evrope. Nadam se da ćemo uskoro imati sjednicu na kojoj ćemo definirati zaduženja i pozvati sve relevantne aktere na hitnu akciju – poručila je zastupnica SBB-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.