MUBAREK RAMAZAN

Elvedin ef. Selimović, glavni imam MIZ Žepa za "Avaz": Elhamdulillah, nama je važno da se u istočnoj Bosni čuje ezan

Ako smo na selu da obradimo svoju zemlju, ako smo u gradu da radimo onaj posao koji najbolje umijemo, u Ramazanu da postimo, Allaha molimo da nam olakša, kaže ef. Selimović

Piše: A. Bajramović

4.4.2022

Selimović: Raditi ono što najbolje znamo. Avaz

Kada ga upitaju ima li naroda Elvedin ef. Selimović uvijek odgovara da je džamija šehida Mehmeda ef. Hajrića u Žepi puna na svakom namazu, a na čuđenje koje uslijedi brzo doda: “Nas, koliko nas ima i meleci s nama i eto puna džamija”.

Džamija šehida Mehmeda ef. Hajrića u Žepi puna na svakom namazu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Žepa u srcima

- Ne trebamo se previše osvrtati ima li nas 10, 20 ili 100. Elhamdulillah, nama je važno da se u istočnoj Bosni čuje ezan, da se klanjaju teravije, a nama što nas ima Allah upisuje mnogo više nego da smo u Sarajevu – kaže Elvedin ef. Selimović, glavni imam Medžlisa IZ Žepa.

U Medžlisu sa tri džemata ovog ramazana su angažirana i dvojica softi, a u toku su pripreme zajedničkih iftara 17. aprila u Podžeplju, 21. aprila u Gođenju i 24. aprila u Žepi.

- Ovim putem selamim mahsuz moje dijasporce. Imam nekoliko poziva da žele organizirati iftare u Žepi. Iako su daleko ona je njima u srcima. Oni svoju Žepu ne zaboravljaju i zajedno sa Žepljacima koji su u BiH masovno se odazovu na bilo koju akciju – ističe Selimović.

Na području Žepe živi oko 300 stanovnika, a broj se povećava tokom toplijih mjeseci.

- Dođu preko ljeta, posiju svoje njive, čiste koliko mogu i ja ih pozivam da to, zbog ove krize, bude u što većem broju. Infrastruktura je još uvijek neizgrađena, putevi su dosta zapušteni i iz pravca Han Pijeska, i iz Rogatice i tu bi država trebala da povede mnogo više računa. Da bi ljudi lakše dolazili – dodaje Selimović.


Svjetske teme

Selimović naglašava da se o svjetskim ratovima i stvarima na koje ne možemo puno uticati ne trebamo previše ni brinuti, te da svako od nas treba raditi ono što najbolje zna.

- Ako smo na selu da obradimo svoju zemlju, ako smo u gradu da radimo onaj posao koji najbolje umijemo, u Ramazanu da postimo, Allaha molimo da nam olakša. Mi se kao Bošnjaci, narod sa iskustvom genocida, ne trebamo previše sikirati zbog svjetskih tema. Želim svim svojim Žepljacima i vjernicima širom BiH i svijeta želim da Allah ukabuli i u dobra djela upiše bilo koji vid ibadeta – poručuje Elvedin ef. Selimović, glavni imam MIZ Žepa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.