PREDSJEDAVAJUĆI PD PS BIH

Radmanović odgovorio Džaferoviću: "Sav problem BiH je u Federaciji, u Sarajevu"

Džaferović je u razgovoru sa Eskobarom rekao da Republika Srpska djeluje neustavno

Nebojša Radmanović i Šefik Džaferović. Avaz

E. Ć. / Srna

8.4.2022

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je da je "sav problem BiH u Federaciji, u Sarajevu, gdje gotovo kompletan politički krug krši Ustav BiH".

- To se dešava skoro svakodnevno s najmerom da bismo svi mi zaboravili da oni bez saglasnosti, bez dogovora, bez konsenzusa odlučuju i pričaju po svijetu svoju priču i napadaju Republiku Srpsku. Nije Republika Srpska prekršila Ustav, već se zalaže za dosljedno provođenje Aneksa četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Radmanović Srni.FBiH nije formirala Vladu

Nakon tvrdnji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića u razgovoru sa američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar) da Republika Srpska djeluje neustavno, Radmanović je rekao "da političari iz Sarajeva kada napadaju Republiku Srpsku kriju ono što oni rade".

On je dodao da je to i udar na ustavni poredak, te da su se takvi udari čuli u posljednje vrijeme od mnogih iz SDA, navodeći primjer Bakira Izetbegovića koji time pokazuju da neće BiH stvorenu Dejtonskim mirovnim sporazumom, a ni sada je ne priznaju već otvoreno govore o tome, što nije dobro.

Prema njegovim riječima, BiH može postojati samo kao ravnopravna zajednica tri konstitutivna naroda i dva entiteta u kojoj sva prava imaju i ostali kao i konstitutivni narodi.

On je podsjetio da je prošao čitav izborni ciklus i da u FBiH nisu formirali Vladu, dok pričaju o Republici Srpskoj, što bi se u najmanju ruku moglo zaključiti da nisu u stanju da urade bilo šta već stalno pokazuju prstom na druge i viču "držite lopova", a oni služe lopovlucima.

Tvrdnje SDA

Na konstantne tvrdnje zvaničnika iz SDA o "malignom ruskom uticaju", Radmanović kaže da je takva priča smiješna, bez ikakvih dokaza, što se može i provjeriti.

On je rekao da zvaničnici iz Republike Srpske ne kriju blagonaklon odnos prema Ruskoj Federaciji, što će i ostati, te smatra da bi svi iz BiH trebalo da posebnu pažnju posvete Rusiji.

- Tačno je da taj blagonaklon odnos proizlazi iz toga što od Ruske Federacije imamo i određen vid zaštite. Imamo člana Vijeća sigurnosti koji dosljedno provodi Dejtonski mirovni sporazum i na taj način štiti i našu Republiku Srpsku, ali u BiH - ocijenio je Radmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.