SKUP PODRŠKE UKRAJINI

Serhi Miniailo: Ne sumnjam da ćemo pobijediti u borbi protiv ovog zla, jer istina je na našoj strani

Ljutnja, užas, bijes, žudnja za osvetom... Čini mi se da su se ove, i bilo koje druge riječi koje opisuju emocije, previše banalne nakon onoga što vidimo na snimcima iz ukrajinskih gradova, kazao je Miniailo

Miniailo: Kako je moguće biti gluh, slijep, neutralan i ravnodušan na ljudsku patnju i tugu. A. Zukić

Piše: A. Zukić

9.4.2022

Na današnjem skupu podrške narodu Ukrajine u Sarajevu prisutnima se obratio i Serhii Miniailo, otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH.

- Ovi aprilski dani vrlo su značajni za Sarajevo i cijelu BiH - kazao je na početku Minialio.



Dugo će se istraživati i analizirati izvori zla

On je potom zamolio prisutne da minutom šutnje odaju počast borcima koji su za slobodan život svog naroda dali ono najdragocjenije, svoj život.

- Molim vas da šutnjom poštujemo i uspomenu na hiljade nenaoružanih žena i djece koji su postali žrtve okupatora koji po cijenu tuđeg života nastoji ostvariti pakleno bolesne snove i koji sve drugačije vide kao opasno i zlo – rekao je Miniailo.

Kako je naveo, već 45 dana Ukrajinci se bore, a njemu je teško pronaći riječi kojima bi opisao svoje osjećaje.

- Ljutnja, užas, bijes, žudnja za osvetom... Čini mi se da su se ove, i bilo koje druge riječi koje opisuju emocije, previše banalne nakon onoga što vidimo na snimcima iz ukrajinskih gradova. Milioni Ukrajinaca već su prestali da se čude akcijama moskovskih hordi koje su nasrnule na Ukrajinu s jednim ciljem, da ubijaju, pljačkaju, siluju i uništavaju sva živa bića.

Uz duboku zahvalnost stranim liderima i državama koji nam pomažu da odbranimo svoju nezavisnot i pravo na život, sve me više zanima pitanje – kako je moguće biti gluh, slijep, neutralan i ravnodušan na ljudsku patnju i tugu – rekao je Miniailo.

Kako je istaknuo, i nakon pobjede Ukrajine filozofi i politolozi će dugo istraživati i analizirati izvore zla koje ima svoje pristalice ne samo u Moskvi, nego i u Evropi.



Zajedno do pobjede

- Želim vam zahvaliti što niste ravnodušni i što ste pronašli svoj način da pokažete da vam nije svejedno. Shvatam da je vaše prisustvo ovdje manifestacija vaše borbe protiv onoga što je već bilo i što se može ponoviti, a to je borba protiv bombardovanja bolnica i škola, vrtića i domova, evakuacionih i humanitarnih konvoja. Borba za bolju budućnost, za vašu djecu i vas sve.

Ne sumnjam da ćemo pobijediti u borbi protiv ovog zla, jer je istina je na našoj strani. Zajedno do pobjede, živjela Bosna i Hercegovina, slava Ukrajini – poručio je Serhii Miniailo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.