ANALIZIRAMO

Milorad Dodik (p)ostaje zalutali Putinov vojnik

Vučić je politički pragmatik koji već čini jasne korake na okretanju ka Zapadu. Ne treba začuditi ako u ime tog puta uskoro bude spreman izručiti izgubljenog vojnika Dodika

Dodik: Da li se putevi razilaze. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

9.4.2022

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) suspendirala je Rusiju iz Vijeća za ljudska prava. Glasanje BiH duboko je uznemirilo člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- To nije odluka BiH. Alkalaj je glasao prema instrukcijama muslimanskog Sarajeva - kazao je Milorad Dodik.


Go West

Zanimljivo, Dodik nije komentirao činjenicu da je za izbacivanje Rusije glasala i Srbija. Ovu odluku direktno je pravdao i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kazavši da je Srbija vojno, ali ne i politički neutralna, te da je u tom pogledu ova zemlja na evropskom putu.

Ovo nije prvi put da je Srbija glasala jednako kao i zapadne države, s obzirom na to da je u martu, također u UN-u, ova zemlja podržala i rezoluciju kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu.

Srbija, s druge strane, i dalje vješto izbjegava da se pridruži ekonomskim sankcijama Rusiji, naglašavajući da ne želi narušiti svoj ekonomski interes. No, nije neizvjesno da će i po tom pitanju, u slučaju pritiska ili unosne ponude koju bi dobio s druge strane, Aleksandar Vučić na kraju biti spreman pridružiti se zapadnim saveznicima.

Ipak, agresija Rusije na Ukrajini te jedinstven i žestok odgovor Zapada koji je uslijedio čini se da su i Srbiju konačno stavili pred svršen čin, da mora odabrati kuda će krenuti. Iako još stidljivo, Srbija sada jasno, svojim potezima, najavljuje da će to biti Zapad.

Naravno, ovo ne treba čuditi, ako se uzme u obzir da je EU uvjerljivo najveći trgovinski partner Srbije, da najviše sredstava i pomoći dobiva iz ovog saveza, te da je, u konačnici, i geografski Srbija okružena članicama Evropske unije i NATO saveza.


Lagodnija pozicija

Sve to dodatno otežava poziciju Milorada Dodika. Iako je (zajedno s opozicijom u RS) trčao da pruži podršku Vučiću na izborima, njihovi putevi po pitanju Rusije mogli bi se definitivno razići. Javna je tajna bila da se Vučić i Dodik lično nikad nisu podnosili, ali su obojica, kao pragmatični političari, relativno uspješno sarađivali radi „viših“ srpskih interesa.

No, uz Aleksandra Lukašenka, koji otvoreno učestvuje u agresiji, Milorad Dodik sada ostaje jedini evropski lider koji nije osudio rusku agresiju na Ukrajinu. Rusija se sada čini nikad daljom, potpuno izolirana od ostatka evropskog kontinenta, čime Dodik postaje usamljeni vojnik koji je zalutao duboko iza neprijateljskih linija.


Lajanje na zvijezde

Dodikovo savezništvo s Putinom nije uspjelo ozbiljnije poremetiti BiH, s obzirom na to da je naša država, putem Ministarstva vanjskih poslova i ambasadora Svena Alkalaja u UN-u, u svojim glasanjima i odlukama slijedila put vodećih zapadnih sila. A u tom pogledu, Dodikovo „lajanje na zvijezde“ o tome kako je glasanje bh. predstavnika nelegitimno - nema nikakvog efekta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.