NAKON AMERIČKIH SANKCIJA

Prozivali su druge, sad su na djelu: Da li će Komšić raskinuti koaliciju sa Asimom i SDA?

Slijedeći upravo vlastite argumente, ne sumnjamo da će Komšić i DF, kao principijelni pojedinci i organizacija, ove visoke moralne kriterije primijeniti i na vlastitom slučaju te izaći iz koalicije sa SDA

Piše: Danijal Hadžović

12.4.2022

Željko Komšić i Asim Sarajlić. Avaz

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Asimu Sarajliću, delegatu SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i bivšem potpredsjedniku ove stranke.


"Afere Asimi"

Sarajlić je ozloglašeni subjekt “afere Asim”, političke korupcijske afere u kojoj je uhvaćen kako obećava posao supruzi stranačkog delegata u zamjenu za traženo glasanje za Fikreta Prevljaka za čelnika sarajevske kantonalne organizacije SDA .

Osim toga, Sarajlić je optužen za dodatna krivična djela, uključujući zlopotrebu položaja i ovlasti i trgovinu utjecajem. Sarajlić je osumnjičen da je zloupotrijebio svoj položaj u odnosu na BH Telecom.

Prema optužnici, Sarajlić je lično prihvatao plaćanje od kandidata za posao u zamjenu za radna mjesta, te vršio prevelik utjecaj na proces zapošljavanja. Sarajlić je u sklopu tih aktivnosti preporučio kandidate koji su navodno bili ozbiljno nedovoljno kvalificirani, što je narušilo integritet kompanije.

 Sarajlić se na listi američkih sankcija pridružio neslavnom društvu Miloradu Dodika, Nikole Špirića, Milana Tegeltije, Mirsada Kukića i Gordane Tadić.

Pitanje koje se postavlja je kako će na ovo reagirati SDA. Naime, odluku da i pored krivičnog procesa i brojnih afera, Sarajlića delegira u Dom naroda, lider ove stranke Bakir Izetbegović branio je svojevremeno tvrdnjom da je Sarajlić u ratu „triput ranjavan“. Ipak, za razliku od Izetbegovića, Sjedinjenim Državama njegova ranjavanja nisu bila dovoljan motiv da pređu preko mnogobrojnih sumnjivih radnji u koje je Sarajlić umiješan.

Stoga, ako postoji imalo državništva i ozbiljnosti u SDA, nema nikakve sumnje da bi stavljanje na ovu sramotnu listu istovremeno moralo značiti i kraj bilo kakve dalje političke karijere Asima Sarajlića. Ovaj potez jasna je poruka i predsjedniku stranke Bakiru Izetbegoviću, a niti jedan ozbiljan probosanski faktor ne bi smio olako shvatati poteze Sjedinjenih Američkih Država, najvažnijeg partnera BiH, te na bilo koji način prkositi njihovim odlukama.


Principijelni Komšić

Poziv DF-a. Arhiv

 S druge strane, nije zgoreg postaviti pitanje kako će se prema svemu ponijeti Željko Komšić i Demokratska fronta, danas najvjerniji politički partner SDA. Po pitanju sankcija Asimu Sarajliću još uvijek šute. Međutim, nisu tako šutjeli kada je prije nekoliko mjeseci objavljeno da su SAD uvele sankcije bivšem lideru PDA Mirsadu Kukiću. Tada su hitro reagirali saopštenjima i brojnim objavama na društvenim mrežama.

Kukićeve koalicione partnere u Tuzli prozivali se zbog činjenice da su u koaliciji s nekim koga Amerikanci sankcionišu, zahtijevali od njih da raskinu koaliciju, tražili pad Vlade TK (koji se na kraju i desio) te na primjeru Kukića plasirali tvrdnje o neprincipijelnosti ovih stranaka.

Slijedeći upravo vlastite argumente, ne sumnjamo da će Komšić i DF, kao principijelni pojedinci i organizacija, ove visoke moralne kriterije primijeniti i na vlastiti slučaj te izaći iz koalicije sa SDA.

Posebnu težinu ima činjenica da je Komši na funkciji člana Predsjedništva koji predstavlja BiH u svijetu, te bi ne samo njega i njegovu stranku, nego i čitavu državu mogla teško kompromitirati činjenica ukoliko bi ostao u koaliciji sa pojedincima koje vodeća sila svijeta smatra duboko kompromitovanom i korumpiranom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.