PREDSTAVNICA OSCE-A

Teresa Ribeiro: Pristup javnim informacijama je jedan od najvećih problema sa kojim se novinari svakodnevno susreću

BiH ima živopisnu medijsku scenu, i imate šta da ponudite, što je zaista pozitivno, rekla je Ribeiro

Sa današnje pres konferencije. H. JAVOR

Piše: H. J. I.

13.4.2022

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Teresa Ribeiro boravila je u prvoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini od 10. do danas.

Tokom posjete, Ribeiro se sastala sa zvaničnicima u BiH, predstavnicima medija, predstavnicima međunarodne zajednice i pravosuđa.

Na kraju posjete, OSCE je organizirao konferenciju za medije, kojoj je osim ambasadorice Ribeiro, prisustvovala i Katlin Kavalek (Katheeln Kavalec), šefica misije OSCE u BiH.

Zaštita i sigurnost novinara

- Drago nam je što smo imali priliku ugostiti ambasadoricu Ribeiro u posljednja tri dana. U toku posljednja tri dana imali smo brojne sastanke, te smo imali priliku izraziti brige OSCE-a, od kojih je jedna povećan broj napada na novinare u posljednje vrijeme - rekla je Kavalek.

Ambasadorica Ribeiro je istakla da je na vrhu njene agende zaštita i sigurnost novinara.

- Prije svega dozvolite mi da se zahvalim svima koji su mi otvorili vrata i održali sastanke sa mnom. U tri dana mog boravka ovdje imala sam zaista brojne sastanke, što je bio i cilj moje posjete. Moja generalna impresija jeste da BiH ima živopisnu medijsku scenu, i imate šta da ponudite, što je zaista pozitivno. Imate šta da ponudite građanima - rekla je Ribeiro. 

Pristup javnim informacijama

Dodaje da osim izazova sa kojima se suočavaju zemlje članice OSCE-a, među kojima su i napadi na novinare i govor mržnje, BiH se suočava sa izazovima koji su blisko vezani sa političkom situacijom u zemlji. 

- Pristup javnim informacijama je jedan od najvećih problema sa kojim se novinari svakodnevno susreću. Uz to, na vrhu moje agende je i sigurnost novinara u BiH. Pored fizičkih napada na novinare, ovo podrazumijeva i uvjete u kojima rade, njihova zakonska zaštita i slično.

Kada je u pitanju transparentost vlasništva medija i to je jedan od ključnih problema. I o ovome smo zaista mnogo diskutovali.

Veoma je važno imati dobar zakonski okvir koji se u potpunosti implementira kada su u pitanju navedeni problemi. To naravno zahtijeva političku volju ključnih aktera na svim nivoima vlasti - rekla je Ribeiro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.