RAMAZANSKE PRIČE

U Gostilju kod Srebrenice održan iftar u džamiji

Ovo je naša, gostiljska tradicija da djeca, omladina i stari muškarci i žene, prije teravih – namaza dođemo ovdje, kazao Sandžić

S. Sm.

19.4.2022

U džamiji. S. SMAJLOVIĆ

U Gostilju između Srebrenice i Potočara već drugu godinu tokom ramazana aktivan je džemat. 

U novom mesdžidu, koji je sagrađen, prilozima mještana, dijaspore i dobrih ljudi širom svijeta ovdje se klanjaju akšam, teravih i po potrebi drugi namazi.


Posebna atmosfera

U ovom lijepo izgrađenom vjerskom objekat na dobroj lokaciji tokom ramazana , najdaržeg gosta, vlada posebna atmosfera. Gostiljani, u mubarek danima, zadovoljni i sretni iščekuju akšam namaze i brojne zajedničke iftare, teravih namaze i vjerska predavanja.

- Ovo je naša, gostiljska tradicija da djeca, omladina i stari muškarci i žene, prije teravih – namaza dođemo ovdje, da se vidimo ispričamo, družimo, uživamo u zajedničkim ifarima i noćnim ibadetima - kazuje nam Avdo Sanždić, najzaslužniji za izgradnju mesdžida u selu.


Angažman profesora

Faruk ef. Hasanović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, kaže da Muftijstvo iz Tuzle, svake godine tokom ramazana angažira profesore Behram-begove medrese iz Tuzle, koji u svim džematima na području srebreničke općine održe vjerska predavanja.

Ovog ramazana, kaže, da su njihovi musafiri bili hafiz Mirnes ef. Spahić, Bekir ef. Šabić i Asmir ef. Imamović, koje predavao u džematu Gostilj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.