POVODOM 30 GODINA ARBIH

U Bostonu održan Kongres Bošnjaka svijeta: Obilježavanje godišnjice potvrđuje da BiH nikad neće biti ostavljena

Moramo imate lidere, koji su dovoljno mudri i sposobni da uspješno vode državu, poručili su

A. O.

18.4.2022

Okupio se veliki broj osoba. AGENCIJE

U organizaciji Kongresa Bošnjaka svijeta, u Bostonu SAD je održana javna tribina povodom 30 godina od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U uvodnom obraćanju, predsjednik Kongresa Bošnjaka svijeta Azem Dervišević, govorio je o organizovanju otpora i formiranja Armije Republike BiH.

Specijalni gost tribine bio je Alija Kožljak, šef odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog Burč (Burch) univerziteta iz Sarajeva, koji se prisutnima obratio na temu trenutne geopolitičke situacije u Evropi, te pristupanja Bosne i Hercegovine u NATO i EU.


Upućene jasne poruke

- Sa ovog eminentnog skupa upućene su jasne poruke, koje odražavaju interes i odlučnost građana, koji trenutno žive u SAD, da budu aktivni učesnici dešavanja i progresa u svojoj domovini BiH.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu nam služi kao vječna opomena da budemo oprezni i spremni da branimo svoju domovinu i njene interese. Spoznali smo da nema pravde u međunarodnim odnosima, što je potvrdio i nepravedno uvedeni embargo na naoružanje, koji je nametnut međunarodno priznatoj državi, uskrativši joj mogućnost da se adekvatno suprotstavi vojno nadmoćnijem agresoru.

Stoga, ne smijemo zaboraviti da, uprkos svim pomenutim nedaćama, BiH je opstala prvenstveno zahvaljujući odlučnosti njenih građana, koji su hrabro stali u odbranu svoje domovine, te se brzo organizovali u efikasnu i čvrstu Armiju Republike BiH. Naučena lekcija je da država bez svoje armije nikada ne može biti sigurna, jer niko neće braniti domovinu kao njene patriote.

Zato mi, koji smo učestvovali i tako svjedočimo iznimnoj hrabrosti boraca ARBiH, imamo dužnost i obavezu da stalno podsjećamo na taj sudbonosni period, ne samo zbog neizmjerne zahvalnosti Armiji RBiH, nego i potrebe da se gradi svijest kod budućih generacija da ključni faktor u odbrani države nisu samo savremena oružja, nego je to volja i spremnost njenih građana da se bore za svoju državu.

Današnji događaj, obilježavanje godišnjice formiranja ARBiH na najbolji način potvrđuje da BiH neće nikada biti ostavljena na cjedilu, te da bosanski patrioti, gdje god oni boravili, čvrsto i odlučno stoje uz svoju domovinu.


Upozorili međunarodnu zajednicu

I trideset godina nakon rata, Evropa se suočava sa veoma ozbiljnim sigurnosnim i drugim izazovima. Savremene kompleksne prijetnje, koje su naglašavale potrebu kolektivnog djelovanja danas su posebno usložnjene ruskom agresijom na Ukrajinu.

Mi u BiH smo iskusili sličan scenarij, te stoga glasno upozoravamo da su prijetnje svjetskom miru ponovo prisutne u vidu najokrutnijih agresija. Smatramo, Evropa nikada više neće biti kao što je bila. Definitivno se stvara novi svjetski poredak. Stvaraju se nove globalne podjele. BiH mora jasno artikulirati svoj nacionalni interes i raditi na njegovom ostvarenju. Moramo imate lidere, koji su dovoljno mudri i sposobni da uspješno vode državu. BiH je ponovo na prekretnici. Veoma bitan i težak period za državu, ali ovu kriznu situaciju treba pretvoriti u našu šansu, a naša šansa jesu savezništva i integracije, te se ovo mora iskoristiti kao dobra prilika da ubrzamo euro-atlantski put BiH.

U tim okolnostima, pristupanje BiH NATO-u je od ključne važnosti, kako za državu, tako i za region. To je imperativ, prvo, jer tako nalaže Zakon, a drugo, jer nemamo bolju alternativu. Upozoravamo međunarodnu zajednicu da ne smije ponovo praviti istu grešku kao devedesetih. Na primjeru Ukrajine moraju shvatiti koliko je važno jedinstveno djelovanje cijele Evrope.

Evropa se brani u Bosni i Hercegovini! Patriote BiH su spremne da se suprotstave ugrožavanju i stabilnosti regiona, mora biti i međunarodna zajednica.

Stoga pozivamo sve relevantne međunarodne aktere da hitno djeluju u BiH i da poduzmu sve mjere kako bi se spriječili svi daljnji pokušaji ugrožavanja sigurnosti BiH, njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kako iznutra, tako i iz vana.

Pozivamo ih da bez odlaganja dodjele BiH kandidatski status, te učine sve, kako bi država ispunila neophodne preduslove i ubrzala svoj put ka članstvu u NATO i EU. Bosna i Hercegovina je u srcu Evrope, ona nedvojbeno pripada euro-atlantskim asocijacijama. Tako se i službeno izjasnila, poštujući demokratsku volju njenih građana, a predstavnici institucija su donijeli zakone i odluke kojima su jasno iskazali svoje aspirantske ambicije. Pozivamo i EU da odmah djeluje!

Pozivamo i domaće aktere da prestanu sa držanjem građana BiH kao talaca zarobljenih u beznađu, nego da konačno počnu izvršavati svoje obaveze i dužnosti, i raditi u interesu države i njenih građana.


Pozvali na osnaživanje sigurnosnog sektora

Oni koji to ne budu radili, moraju biti uklonjeni sa scene izborima, sudovima, međunarodnom izolacijom, jer njihovo destruktivno djelovanje uzrokuje nesagledive posljedice za BiH i region, podstičući neformalne aktere da preuzimaju ulogu državnih institucija što urušava državu.

Stoga, puna podrška institucionalnom djelovanju. Puna podrška snaženju i efikasnosti BH institucija, koje su garancija funkcionalne BiH. U tom smislu, pozivamo na osnaživanje sigurnosnog sektora na državnom nivou, pravosudnih organizacija, i drugih.

Posebno apeliramo na donosioce odluka da bez odlaganja ispoštuju iste, koje se odnose na modernizaciju i razvoj Oružanih snaga BiH. Bez modernih, profesionalnih, dobro obučenih OS BiH, nema ni sigurnosti.

Upravo sektor odbrane, koji je postigao zavidan stepen interoperabilnosti je trasirao put što skorijim integracijama države u NATO i EU. To je najbolji garant sigurnost i stabilnost države, a što će omogućiti veća ulaganja i bolji standard, a time umanjiti odlazak mladih iz države.

Naše današnje okupljanje potvrđuje da nećemo zaboraviti važnost ARBiH u odbrani domovine, da nećemo dozvoliti rušenje države, da nećemo tolerisati kriminal, korupciju i nerad predstavnika vlasti, te da je naš cilj suverena, demokratska, funkcionalna BiH, integrisana u EU i NATO, u kojoj će svaki građanin biti ravnopravan, bez obzira na vjersku, etničku i drugu pripadnost, na cijeloj njenoj teritoriji.

Od tog cilja nikada nećemo odustati - poručili su oni. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.