ZORAN PILIČIĆ

Generalni konzul Hrvatske u BiH: Hrvati su uznemireni Kovačevićevim uvredama

Istakao je kako je Kovačevićev istup "grub i necivilizacijski čin" kojim je na vrlo grub način povrijedio vjerske i nacionalne osjećaje Hrvata

Zoran Piličić. Večernji list

H. J. I.

19.4.2022

Generalni konzul Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić oštro je u utorak osudio uvrede te izazivanje uznemirenosti kod Hrvata katolika u Prijedoru nakon što je na Uskrs tamošnji zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević poručio da se gnuša katoličkog klera i Vatikana zbog uloge u stradanju Srba kroz historiju, piše Večernji list.


"Grub i necivilizacijski čin"

- Kad se sjetim što je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtva pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati, već ih se gnušam. Vatikan se itekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili. Ko ne zna da je Bosna i Hercegovina i danas za njih terra misionaris, taj ništa ne zna - napisao je na svom Facebook profilu na Uskrs zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević.

Uslijedila su brojne reakcije. Hrvatski konzul Piličić istakao je kako je Kovačevićev istup "grub i necivilizacijski čin" kojim je na vrlo grub način povrijedio vjerske i nacionalne osjećaje malobrojnih Hrvata katolika koji još žive na području Prijedora.

- Umjesto da se raduju Uskrsu, najvećem kršćanskom blagdanu, čije vrijednosti žive i baštine svi kršćani u svijetu, katolički i pravoslavni, Hrvati katolici u Prijedoru uznemireni su riječima netolerancije i netrpeljivosti dužnosnika grada Prijedora - naveo je Piličić na svome Facebook profilu.

Dodao je da se odmah nakon izgreda susreo i razgovarao s predstavnicima Hrvata iz Prijedora. Tom prilikom izrazili su svoju bojazan i neizvjesnost u vezi svoga sadašnjeg i budućeg života na tom području. Piličić je naveo da su još svježa sjećanja na strahote rata i stravične posljedice na život Hrvata prijedorskog kraja.


Poduzeti mjere

- Poruke netolerancije i neuvažavanja drugog i drugačijeg, pojačavaju ozračje straha i neizvjesnosti, koje je u BiH, zbog neriješenih niza ključnih političkih pitanja, već duže vrijeme prisutno među hrvatskim pukom - dodao je.

Izrazio je očekivanje da će se poduzeti mjere protiv zamjenika gradonačelnika Prijedora, te je pohvalio reakciju gradonačelnika Slobodana Javora koji se ogradio od neprihvatljivih riječi i stavova svoga zamjenika te ih javno osudio. Pri tome je gradonačelnik, koji dolazi iz redova SNSD-a u uskrsnoj čestitci katoličkim vjernicima iskazao potrebu razumijevanja i poštovanja osnovnih ljudskih vrijednosti i načela.

Istup zamjenika gradonačelnika Prijedora osudio je i hrvatski potpredsjednik RS Josip Jerković. On je istakao kako se na taj način potiče netrpeljivost i strah kod Hrvata kao sa početka 90-ih godina. U Prijedoru je nedugo nakon istupa zamjenika gradonačelnika Željka Kovačevića pokrenuta peticija za njegovom smjenom. Prijedor je mjesto u kojem je tokom rata počinjen jedan od najvećih masovnih ratnih zločina nad Hrvatima. U selu Briševu u ljeto 1992. godine srpske snage ubile su 68 hrvatskih civila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.