REAKCIJA

Bevanda odbacio optužbe da opstruira održavanje ovogodišnjih izbora

Ministarstvo finansija i trezora BiH svoj posao obavlja odgovorno i u skladu procedurama, kazao je

Vjekoslav Bevanda. Arhiv

A. K.

21.4.2022

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda još jednom je odbacio sve optužbe da on na bilo koji način opstruira održavanje ovogodišnjih Općih izbora u BiH.

- Očigledno je da postoji orkestriran napad na mene iz Centralne izborne komisije (CIK) koja se redovno oglašava u pojedinim medijima uz tvrdnje da jedan čovjek može opstruirati donošenje budžeta ili odluku kolektivnog organa kakvo je Vijeće ministara BiH. Pri tome nitko ne navodi argumente niti se poziva na zakonske procedure jer time bi negirali tvrdnju da jedan čovjek, pa premda to bio i ministar finansija, može zaustaviti izborni proces u jednoj državi - naglasio je Bevanda.

Imajući u vidu veliki broj novinarskih upita i veliki interes javnosti za ovaj problem, Bevanda je istaknuo da ne želi odgovarati na neosnovane optužbe s političkom pozadinom, ali želi naglasiti na temelju kojih zakona i odluka Ministarstvo finansija s njim na čelu radi i donosi odluke.


Tekuće rezerve

Istaknuto je da je CIK posljednji zahtjev za dodjelu sredstava iz tekuće rezerve uputio Vijeću ministara BiH, a ne Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Također, iz CIK-a su Ministarstvu finansija i trezora dostavili zahtjev za mišljenje 10. marta 2022. za “Prijedlog odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022.“ na što je 24. marta 2022. CIK-u upućen odgovor iz Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Bevanda je podsjetio je da je članom 17. Zakona o finansiranju institucija BiH propisano kako se raspolaže tekućom rezervom koja je temeljem Odluke o privremenom finansiranju institucija ove godine planirana u iznosu 2.450.000 KM. U skladu s tom činjenicom raspoloživa tekuća rezerva u 2. kvartalu 2022. iznosi 612.500 KM, odnosno jednu četvrtinu iznosa tekuće rezerve planirane u proračunu za 2020. Istim članom propisano je i na koji način Vijeće ministara donose odluke u vezi rashoda iz tekuće rezerve.

- Ministarstvo finansija i trezora BiH svoj posao obavlja odgovorno i u skladu procedurama. Nakon što smo konačno 30. marta ove godine u Fiskalnom vijeću usvojili Globalni fiskalni okvir usporedo se sprema Dokument okvirnog budžeta (DOB) i budžeta za 2022. I taj se posao ne radi preko noći niti po nečijim željama već po procedurama - naglasio je Bevanda.


Jasna procedura

Pojašnjava da je Ministarstvo finansija i trezora BiH samo tehnički izvršitelj u procesu donošenja budžeta. Nakon što Vijeće ministara usvoji nacrt budžeta, prema zakonskim procedurama, taj dokument se šalje ustavnom predlagaču - Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022., poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje u parlamentarnu proceduru na izjašnjavanje Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji usvajaju budžet.

- Iz Ustava i zakona je jasna procedura. Budžet ne donosi pojedinac Vjekoslav Bevanda, niti njegova politička stranka što je političkim strankama sklonim politikantstvu sasvim jasno, ali zamjenom teza dižu sebi rejting, ali i tenzije u državi da bi prikupili jeftine političke poene - naglasio je Bevanda.

Podsjeća da je na prijedlog Ministarstva financija i trezora Vijeće ministara BiH usvojilo odluku kojom se osnovica na plaću nakon 12 godina vraća na 535 KM sa sadašnji 475,69 KM te da će nakon usvajanja budžeta biti moguće bar približiti plaće uposlenih u institucijama BiH koji imaju najmanja primanja u odnosu na sve razine vlasti u BiH.

- Loš položaj policajaca, vojnika, službenika i namještenika motiv je da se na proračunu za ovu godinu i DOB-u radi ubrzano i ozbiljno. Dat ćemo sve od sebe da ove dokumente dostavimo Vijeću ministara BiH u razumnom roku, ali neću dozvoliti da me pod pritiskom neko tjera da kršim Ustav i zakon. To nisam dozvoljavao ni kada su protiv mene pisali evropskim predstavnicima i gradili prostor za političke podvale i spletke. U Zakonu o finansiranju institucija BiH i drugim relevantnim propisima sve piše. Ja to i čitam i primjenjujem u praksi i nema tog pritiska koji će promijeniti moj pristup odgovornom i zakonitom radu - zaključio je Bevanda, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.