PRESEDAN

Skupština KS: SDA tražila pauzu pred izlaganje o zakonu o Srebenici

U trenutku kada je zastupnik SDP-a Igor Stojanović trebao predstaviti uvodne napomene, Mahir Dević, zastupnik SDA zatražio je pauzu od pola sata, što je izazvalo čuđenje i polemiku

Mahir Dević. Avaz

E. Maslo

29.4.2022

U toku je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se uskoro treba razmatrati Prijedlog Zakona o posebnim programima Kantona Sarajevo za memorijalizaciju genocida, podršku povratku i razvoju Srebrenice, pomoći žrtvama i porodicama žrtava genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica.


Čuđenje i polemika

U trenutku kada je zastupnik SDP-a Igor Stojanović trebao predstaviti uvodne napomene, Mahir Dević, zastupnik SDA zatražio je pauzu od pola sata, što je izazvalo čuđenje i polemiku.

Konaković se javio za riječ i kazao da nije zapamćeno ovako nešto, te da je to sramotno.

- Da neko traži pauzu prije nego što neko izlaže materijal. Čuli smo svi da se kolege dogovaraju da opstuiraju sve vrijeme sjednice, ali neka rade kako misle da treba, to im ne možemo zabraniti. Ali, ovo je preozbiljan zakon. Pauza prije nego što predlagač predloži je presedan - kazao je on.

Dević je nakon toga zatražio poslovničku intervenciju i rekao da zastupnici SDA nemaju problem sa podrškom ovom zakonu, ali da nisu spremni.


Konaković: Mene je sramota

- Klub SDA nema problem sa podrškom zakonom, aktivno učestovali sa podrškom. Došli smo na sjednicu gdje ste skroz istumbali dnevni red, treba nam priprema. Nemamo problem sa podrškom ovom zakonu - kazao je Dević.

Konaković je na kraju kazao:

- Čujete kako su nervozni i sada nešto dobacuju. Traže pauzu prije prijedloga Zakona o Srebrenici. Zakona o Srebrenici! Traže jer nisu čitali. Mene je sramota. Na sve načine pokušavaju opstruirati. Dobili su materijale 14 dana ranije i sada im treba pola sata pauze. Ne mogu da shvatim da na ovoj tački rade ovo - zaključio je Konaković.

Predsjedavajući Elvedin Okerić dao je pauzu od pola sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.