PROTESTNA ŠETNJA

Radnici metalske industrije u protestnoj šetnji do zgrade Vlade FBiH

Bajro Melez, predsjednik Sindikata kazao je za portal "Avaza" kako očekuju da se definiše zakon o najnižoj plaći

Piše: A. O.

1.5.2022

I Sindikat metalaca FBiH danas održava protestni skup u Sarajevu. Nakon okupljanja na Trgu Prvog korpusa Armije RBiH, radnici su krenuli do zgrade Vlade FBiH ispred koje će biti održan protest.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez rekao je da su pripremili šest zahtjeva koje će uputiti Vladi FBiH, a da je jedan od glavnih usvajanje mjera i radnji za očuvanje hiljadu radnih mjesta u tri preduzeća.

I Sindikat metalaca FBiH danas održava protestni skup u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

- Moramo istaći zahtjeve na današnji dan prema Vladi FBiH. Vidite kolii su troškovi, nemamo radnika, na biroima imamo radnika, a nemamo metalaca. Nestalo nam je radne snage i ovim putem hoćemo da upozorimo vlasti da krenu u uspješnu saradnju sa sindikatom i privrednim društvima da se hitno bez odlaganja zakon o najnižoj plaći definiše - - rekao je Melez. 


I Sindikat metalaca FBiH danas održava protestni skup u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Naš prijedlog je 70 posto prosječne plaće FBiH, bez toplog obroka, regresa i prijevoza, to znači nešto malo više od 1.000 KM. Tražimo i da se ekonomsko socijalno vijeće stavi u funkciju radnika. S obzirom na situaciju u Ginexu vjerujem da će ishod biti pozitivan, već su neke naznake napravljene. Gospodin Džindić je zakazao sastanak - rekao je Melez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.