"POD LUPOM"

Vehid Šehić za "Avaz": Vlast mora obezbijediti novac za izbore

U državi u kojoj se ne poštuju zakoni, dodaje, uvijek postoji razlog za dilemu ali Šehić ističe da će se izbori sigurno održati

Piše: A. Bajramović

4.5.2022

Vehid Šehić. Avaz

Centralna izborna komisija danas je donijela odluku o raspisivanju općih izbora u BiH. Predsjednik Strateškog odbora koalicije "Pod lupom" Vehid Šehić kaže da je to očekivana, na zakonu utemeljena odluka.

- Od vlasti u BiH se očekuje da poštuju ono što piše u zakonu, da poštuju ono što piše u Ustavu da se svim punoljetnim građanima omogućava aktivno i pasivno biračko pravo. Još uvijek je sporno, a ne bi trebalo biti, obezbjeđenje finansijskih sredstava za održavanje izbora. Novca ima i oni koji odlučuju kako rasporediti naše pare ne bi smjeli sebi dozvoliti da to bude razlog za eventualno odgađanje izbora - kazao je Šehić za portal "Avaza".

U državi u kojoj se ne poštuju zakoni, dodaje, uvijek postoji razlog za dilemu ali Šehić ističe da će se izbori sigurno održati.


- Sredstava ima u budžetu, jer prije nekoliko dana su donijeli odluku o pomoći Javnom servisu BiH i TV Herceg Bosne. Ne bi smjeli da se igraju na takav način sa građanima BiH i sredstva moraju biti na posebnom računu CIK BIH 15 dana od dana raspisivanja izbora, zaključno sa 19. majem - ističe Šehić.

Iako postoji alternativa, da se novac osigura iz drugih izvora i uz pomoć ambasada evropskih zemalja, Šehić ističe da građani moraju insistirati da se izbori finansiraju iz državnog budžeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.