UNUTRAŠNJE DVORIŠTE EU

Denis Zvizdić za "Avaz": Grlić Radman ne razumije da je BiH ključ stabilnosti na zapadnom Balkanu

Nemoguće je naći logično i pravno utemeljeno obrazloženje zašto ministar vanjskih poslova Hrvatske, kao članice EU koja je utemeljena na vladavini prava, negira odluke Suda BiH, istakao je

Denis Zvizdić. Arhiva

Piše: H. J. I.

4.5.2022

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić regirao je na izjavu ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana o raspisivanju izbora u BiH. 

Kako je Zvizdić istakao za portal "Avaza", Grlić Radman ne razumije da je BiH ključ mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu. 

- Ministar Grlić Radman nažalost, ne razumije, a trebao bi imajući u vidu funkciju koju obnaša, unutrašnju snagu i moralnu supstancu koju posjeduje BiH, do njega i sličnih njemu ne dolazi spoznaja da je Bosna i Hercegovina unutrašnje dvorište EU i ključ mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu, i da je kao takva prevažna da bi bila prepuštena da o njenoj budućnosti skrbe oni koji o prošlosti i sadašnjosti Bosne i Hercegovine, njenom multietničkom biću i vitalnosti bosanskog duha znaju malo i nedovoljno.

Negiranje presuda Suda BiH i pokušaj nametanja odluka i rješenja koja su u isključivoj nadležnosti državnih institucija i izraz su državnog suvereniteta, je grubo zadiranje u unutrašnje stvari BiH.

Smatram da je Bosna i Hercegovina predugo izložena jednoj vrsti etnocentrističke tiranije koja dolazi iz susjednih zemalja i vrijeme je da i Srbija i Hrvatska prestanu sa takvim ponašanjem, jer sa pritiscima i ucjenama neće ništa postići - rekao je Zvizdić. 


Izjave daju u stanju panike

Kako ističe, ima osjećaj da pojedini hrvatski političari daju ovakve izjave u stanju panike. 

- Nepromišljenost u ponašanju i nepoštivanje normi međunarodnog prava je postala svakodnevnica u djelovanju dužnosnika Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Imam utisak da se ovakve i slične izjave daju u stanju panike koja ne dozvoljava razumno prosuđivanje.

Nemoguće je naći logično i pravno utemeljeno obrazloženje zašto ministar vanjskih poslova Hrvatske, kao članice EU koja je utemeljena na vladavini prava, negira odluke Suda BiH, nastoji da nametne jednostrana i vanzakonska rješenja i zašto krši odredbe Helsinške deklaracije na kojoj počivaju međunarodni odnosi u Evropi.

Da bi bilo potpuno jasno da je riječ o miješanju u unutrašnje stvari BiH, podsjećam na dio Helsinške deklaracije koji nosi naslov: "Nemiješanje u unutarnje stvari", u kojem piše:

"Države sudionice suzdržat će se od svakoga oblika zadiranja, izravnog ili neizravnog, pojedinačnog ili kolektivnog, u unutarnje ili vanjske poslove što potpadaju pod domaće pravosuđe druge države sudionice, neovisno o njihovim međusobnim odnosima."

Dakle, zvanična politika Hrvatske mora početi poštovati Ustav i političku neovisnost BiH i mora se prestati miješati u unutrašnje stvari BiH - bio je izričit Zvizdić. 


Milanović je promotor jezika mržnje

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH ističe da predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića treba spomenuti kao promotora jezika mržnje. 

- Grlić Radman se ponovo oglasio o izborima u BiH tek toliko da nas uvjeri da nema ništa novo i argumentovano kazati, nego naprotiv, ponoviti iste fraze i pogrešnu predodžbu o statusu bosanskohercegovačkih Hrvata.

Distribucija i broj ključnih pozicija koje na nivou BiH obnašaju predstavnici Hrvatskog etničkog korpusa ga u potpunosti demantuje, što znači da je riječ o namjernoj instrumentalizaciji, pa čak i jednoj vrsti samoobmane bazirane na vjestački kreiranoj predstavi o neravnopravnosti hrvatskog naroda unutar BiH.

Kod Milanovića, koga je potrebno spomenuti kao promotora jezika mržnje, je riječ o neobjašnjivom osvetničkom porivu prema normalnoj, demokratskoj i evropskoj BiH, i posebno i dodatno neobjašnjivo, prema Bošnjacima kao autohtonom evropskom narodu koji ima svoj jezik i svoj sopstveni kulturni duhovni i državotvorni identitet, dok Grlić Radman predstavlja politiku i ideologiju koja počiva na pogrešnim pravnim normama, nepostojećoj pravnoj praksi u bilo kojoj demokratskoj državi i netačnim navodima o potpunoj institucionalnoj ugroženosti hrvatskog naroda u BiH.

U vezi sa prethodno kazanim, na pamet mi pada jedna misao od Kenedija: "Veliki neprijatelj istine vrlo često nije laž – namjerna, smišljena i neiskrena – nego mit – uporan, uvjerljiv i nerealan." - zaključio je Zvizdić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.