TURISTIČKA ZAJEDNICA KS

Kenan Magoda za "Avaz": Optimistični smo po pitanju predstojeće ljetne sezone

U prva četiri mjeseca 2022. godine Kanton Sarajevo je posjetilo 104.826 turista

Kenan Magoda. Facebook

Piše: H. J. I.

7.5.2022

U prva četiri mjeseca 2022. godine Kanton Sarajevo je posjetilo 104.826 turista, 109,5 posto više nego u istom periodu prošle godine. U istom periodu je registrovano 237.672 noćenja, 111,1 posto više nego lani. 

Kako navode iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo, najviše turista je došlo iz Hrvatske, Srbije, Turske, Slovenije, Crne Gore, Njemačke, UAE, SAD, Austrije i Saudijske Arabije.





Veoma optimistični

Kako ističe Kenan Magoda, predsjednik TZ KS za portal "Avaza", svi su optimistični kada je u pitanju predstojeća ljetna turistička sezona.

- Rat u Ukrajini je izazvao globalni ekonomski poremećaj i vjerovatno će imati uticaja na sve sfere privrede. Nadamo se smirivanju situacije i veliki smo optimisti kada je u pitanju predstojeća ljetna turistička sezona. Naš optimizam temeljimo na veoma uspješnim dosadašnjim nastupima Turističke zajednice Kantona Sarajevo na međunarodnim sajmovima turizma i velikom interesovanju za turističku ponudu Sarajeva - rekao je Magoda.



"Sarajevo Summer Fest"

Kako dodaje, Turistička zajednica KS upravo priprema nastupe na sajmovima "Okusi Hercegovinu" u Blagaju, ATM u Dubaiju i Riyadh Travel Fair u Saudijskoj Arabiji, čime završavaju veoma uspješnu sezonu predstavljanja turističke ponude Kantona Sarajevo širom svijeta.

- Također, u proteklom periodu je putem javnih poziva izvršen izbor projekata za sufinansiranje, a koji su od značaja za razvoj i unapređenje turističke ponude i razvoj specifičnih oblika turizma, kao što su kulturno-historijski, vjerski, outdoor, festivalski, dark turizam itd. Kao i prethodnih godina, planirana je i podrška obilježavanju značajnih datuma i događaja, a kroz projekat "Sarajevo Summer Fest", Turistička zajednica nastavlja da podržava kulturne, muzičke, zabavne i sportske manifestacije u Kantonu Sarajevo koje obogaćuju turističku ponudu, osiguravaju produženje sezone i povećanje turističkog prometa - zaključio je Magoda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.